Hétről-hétre

28. hét

Élet a pocakban
A magzatok kilencven százaléka ekkor már fejvégűen helyezkedik el. Ez azonban a szülésig még többször is változhat. A szem ekkora már teljesen kifejlődik és már könnyezni is tud. A magzat szag- és ízérzékelése is kifejlődött. Mivel a magzat további zsírrétegeket szedett magára, testének arányai már nagyjából megegyeznek egy újszülöttével. Ezekben a hetekben a baba nagyon aktív. Bár egyre kevesebb helye van a méhben, egyelőre szabadon mozoghat benne. Ezt az előnyt kihasználva sokat bukfencezik és rugdos, legfőképpen az éjszakai órákban. Édesanyja hangjára és érintésére azonban már reagál, az egyensúlyérzéke is kialakult. Tüdeje tovább fejlődik, de csupán a 40. hét után éri el végleges fejlettségi szintjét. A baba egyre több magzatvizet nyel és ennek egy részét vizelet formájában távolítja el szervezetéből. Az őt körülvevő folyadék térfogata csökken, amint a magzat növekszik és fejlődik. Bőre vöröses színű, mivel az alatta található zsírréteg még mindig elég vékony és ráncos. A vékony bőrön keresztül az erek továbbra jól láthatóak, ennek köszönheti élénk árnyalatát. A baba próbálgatja emelgetni szemhéjait, megkülönböztetve a különböző erősségű fényeket.
A 28. hétre a magzat hossza kb. 35 cm, súlya mintegy 1200 g.

hetrol-hetre-28-1

A kismama
A méh folyamatosan növekszik és a terhesség 28. hetében már 5 cm-el feljebb található a köldöktől. A terhességi hátfájások megerősödnek és a fáradtság is sűrűbben tapasztalható. Pihenjen sokat, lábait tartsa minél többet magasan. Amikor csak szükségét érzi pihenjen egy kicsit. Szellőztesse ki a fejét, töltsön naponta legalább 30 percet friss levegőn. Kerülje a feszültséget és a megerőltetést, amennyire csak lehetséges.
A bőr elváltozásai még szembetűnőbbé válnak. A terhességi csíkok és elszíneződések miatt sok kismama érzi magát kellemetlenül. A barna foltok nagy része a szülés után hamar eltűnnek, azonban a már kialakult striák csak halványodni fognak.

Heti teendők:
Táplálkozzon kiegyensúlyozottan és igyon sok vizet! A megfelelő folyadékbevitel segít a húgyúti fertőzések megelőzésében, és bőre állapotán is javíthat vele. A hidratálás – kívül-belül egyaránt – továbbra is az egyik legfontosabb dolog, amit a szépségért és egészségért megtehet. Mozogjon sokat, végezzen egyszerű terhestorna gyakorlatokat. A gyaloglás, kismama jóga és az úszás egyaránt jó alternatívát jelent. A sport jótékony hatással van a hátra, a medence és a gát izmaira, és segít a jó közérzet kialakításában.