Hétről-hétre

27. hét

Élet a pocakban
A 27. terhességi héttől kezdődően a növekedés lelassul és rendszeresebbé válik. A csontok tovább erősödnek és a baba bőre alatti zsírréteg is kezd megvastagodni. A magzat légzési sebessége akár percenként 44 belégzés-kilégzés is lehet. Kialakulnak a szemben a csapok és a pálcikák. Az agy folyamatosan fejlődik, a baba minden pillanatban egy újabb idegsejttel lesz gazdagabb. Ezen a héten az idegrendszer már majdnem teljesen kialakult, a baba pedig már sírni is képes. A magzat reagál a nyomásra, mozgásra, fájdalomra, melegre, hidegre és a fényre. Alvási ritmusa rendszeresebbé válik, azonban továbbra sincs összhangban az önével. A magzat mozgásai és szívverése már annyira intenzív, hogy a családtagok kezeikkel vagy fülükkel érzékelhetik azokat. Hallása kifejlődött, a kellemes zenéket kedveli, míg az éles hangokra ingerültté válhat.
A 27. hétre a magzat hossza kb. 33 cm, súlya mintegy 1 kg.

hetrol-hetre-27-1

A kismama
A terhesség 27. hetében és az azt követő időszakban az álmatlanság újra gyakori lesz, mivel a baba kimondottan élvezi, ha bukfencezhet és rugdoshat amikor ön éppen pihenni szeretne. Gyakori jelenség továbbá a szédülés és az ájulás közeli állapot, mivel a méh nyomást gyakorol a szívébe tartó vérerekre. Ezt az állapotot könnyen meg lehet szüntetni, ha a bal oldalára feszik. A harmadik trimeszterben a lábdagadás és a terhesség alatti vízvisszatartás szintén végigkísérheti napjait, ujjai megduzzadhatnak, azonban megfelelő táplálkozással ez a jelenség megelőzhető, vagy legalább is tünetei csökkenthetőek.

Heti teendők:
Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, és továbbra is fogyasszon zsírokat, szénhidrátot és fehérjét is, hiszen gyermekének mindháromra egyelő arányban van szüksége. Ne feledkezzen meg a rostokról sem, hiszen a terhesség alatt jellemző székrekedés komoly kellemetlenségeket okozhat.