Hétről-hétre

25. hét

Élet a pocakban
A terhesség 25. hetétől kezdve a magzat gyarapodása felgyorsul, a hátgerinc szerkezete határozott fejlődésnek indul, a csontok pedig egyre erősebbé válnak. A magzat tüdeje folyamatosan fejlődik, és olyan anyaggal van kibélelve, amely elősegíti ennek tágulását a szülés utáni első levegővételek pillanatában. Orrnyílásai kezdenek kinyílni és a légzésszabályozása is működik, de levegő helyett egyelőre csak magzatvízzel tölti meg a tüdejét. Egy 25 hetes magzat már reagál minden kintről érkező ingerre, mint a simogatás, zene, és a szülők hangja. Mindezek a megnyugtató és kellemes tapasztalatok mellett az anya gyomrából érkező morajlás, a szívverés, az emésztés zaja valamint a külvilágból érkező éles hangok ingerelhetik a babát. A 25. terhességi héttől a baba egyre aktívabb lesz, hangulata pedig az ön hangulata szerint változik. Az izgatottságot, szomorúságot és kitörő örömöt a baba egyaránt érzékeli.
A 25. hétre a magzat hossza kb. 31 cm, súlya mintegy 700-800 gr.

hetrol-hetre-25-1

A kismama
A 25. terhességi héttől kezdődően már többször tapasztalhat enyhe méhösszehúzódásokat (Braxton-Hicks kontrakciók), melyek rendszerint nem fájdalmasak, hozzájárulnak a méhnyak és az egész szervezet felkészüléséhez a szülésre. Ezek megnyilvánulhatnak a terhestorna gyakorlatok alatt, egy fárasztó nap végén, de akár közösülés következtében is. Az összehúzódások körülbelül 15 másodpercig tartanak és teljesen természetesek. Nagyon fontos, hogy ezeket ne keverje össze az igazi vajúdás összehúzódásaival. Ha fájdalmasak és intenzitásuk növekszik, hüvelyi folyások kísérik és több mint négyszer jelentkeznek óránként, sürgősen orvoshoz kell fordulnia.
Pocakja növekedésével a bőre húzódhat, és feszülő érzést tapasztalhat. Ha eddig nem gondolt rá, most már mindenképp célszerű valamilyen testápoló krémet vagy olajat használnia bőre rugalmasságának megőrzésére, mivel a bőr megnyúlásának hatására terhességi csíkok, vagyis striák keletkezhetnek. A megelőzés rendkívül fontos, mivel végleg eltüntetni nem lehet őket, csupán halványítani.

Heti teendők:
A második trimeszter vége felé a magzat már elkezdi felhalmozni a vas-tartalékait, ezért szervezetének fokozottan szüksége van az ásványi anyagokra és a magzatvédő vitaminokra. A vér térfogatának megnövekedése szintén igényli a magasabb vasbevitelt. Kiegészítők helyett még egészségesebb, ha a vasat különböző élelmiszerekből nyeri. A különböző gabonapelyhek, vörös húsok, a tojás, a máj, sóska és spenót. A vas felszívódását a C vitamin segíti elő, ezért egy pohár frissen facsart narancslé kíséretében fogyassza azokat.