Hétről-hétre

24. hét

Élet a pocakban
Az baba immunrendszere megkezdi működését, a fehérvérsejtek termelődése által. Az Ön véréből olyan anyagok kerülnek a magzat szervezetébe, amelyek megvédik őt a fertőzéssekkel szemben, akár még hetekkel a szülés után is. A magzatmáz (idegen nyelven: vernix caseosa) beborítja a baba egész testét, a bőrön képződő, fehér viaszréteg formájában. Ennek a krémes, ragacsos anyagnak az a szerepe, hogy megvédje a gyermek bőrét a magzatvíz irritáló hatásaitól. Ez a bőr már kevésbé átlátszó, mint eddig, de továbbra is nagyon finom és ráncos. A lanugo ebben az időszakban már láthatóvá válik az ultrahang felvételeken is, selymes pihe formájában takarva be az arcot és egész testet, A baba talpa és tenyere kivétel ez alól. Az agy folyamatosan növekszik, a 24. terhességi héten pedig már a szemgolyók is kialakultak. Ha a baba fiú, akkor a heréi is kezdenek leereszkedni. A tenyerek és talpak felületén, illetve a kicsi arcán tapintási receptorok találhatók, melyek felfognak minden rezgést. Ha egy kicsit megnyomja a hasát, az hullám formájában terjed tovább a magzatvízben. Ezek a külső hatások jelentik a baba számára az első érzéseket és élményeket. A 24. hetet tekintjük az életképesség határának, mivel ekkortól lehetővé válik az anyaméhen kívüli élet egyes magzatok esetében. A 24. héttől a megszületett baba már koraszülöttnek számítana, egészen a 37. hétig, függetlenül a születési súlyától.
A 24. hétre a magzat hossza kb. 30 cm, súlya mintegy 600 g.

hetrol-hetre-24-1

A kismama
A 24. terhességi héten könnyű kellemetlenségek is adódhatnak, gyengébbnek érezheti magát és akár szédülhet is. Ennek legfőbb oka a véráram nyomásának növekedése. A vesék mérete is növekszik kicsit, hiszen nagyobb mennyiségű méreganyagot kell kiválasztaniuk a véráramból. Hogy elősegítse ezek működését, igyon minél több vizet, legfőképpen a meleg nyári hónapok alatt. Szintén hasznos, ha magasabb víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, mint a paradicsom, uborka vagy görögdinnye. Ezek nem csak a veséket segítik, hanem a magzatvíz megfelelő utánpótlásáról is gondoskodnak, hiszen normális esetben a magzatvíz 3 óránkét teljes egészében megújul. A terhesség következtében esetleg visszerek jelenhetnek a lábakon. Ennek kialakulásában természetesen nem csak a várandósságnak van szerepe, genetikai hajlam is elősegítheti kialakulásukat. Ha dagadást érez az ujjaiban és a lábaiban, beszéljen orvosával. Azonban sok esetben ennek hátterében csupán egy gyakori jelenség, a terhesség alatti vízvisszatartás áll.

hetrol-hetre-24-2

Heti teendők:
A terhességi cukorbetegség, idegen szóval gesztációs diabétesz, a várandósság alatt kialakuló és fennálló betegség, amely rendszerint nem okoz érzékelhető panaszokat. A probléma a 24-28. héten (második trimeszter) diagnosztizálható egy szűrővizsgálattal. Ha a vizsgálat eredménye pozitív, és a terhesség előtt nem volt magas a vércukorszint, akkor vélhetően terhességi cukorbetegségről van szó. A kezelés történhet pusztán étrendi kezeléssel, más esetekben azonban inzulinos kezelésre is szükség van.