Hétről-hétre

23. hét

Élet a pocakban
A terhesség 23. hetében a baba már egyre inkább hasonlít egy újszülöttre. A placenta, vagyis a méhlepény már teljesen kialakult és termeli a baba növekedéséhez szükséges hormonokat. A baba folyamatosan edzésben tartja a szopási reflexét és a hüvelykujján gyakorol. A tüdők továbbra is fejlődnek, a légzési mozgások egyre gyakoribbak, de továbbra is teljesen szabálytalanok. A 23. héttől képes a baba a fájdalomérzékelésre. Bőre ráncos, sokat kell még húsosodnia. Néha csuklik, ilyenkor anyja ütemes kis rángásokat érzékel. Az emésztőrendszer szerkezete teljesen kialakul, noha csak hetekkel később kezd majd működni. A 21.-23. hét között megjelenik a REM-fázis = rapid eye movement (gyors szemmozgásos) fázis. Szokták aktív vagy felületes alvásnak is nevezni. Ilyenkor álmodunk, és az agy igen éber és tevékeny ebben az időszakban.
A 23. hétre a magzat hossza kb. 29 cm, súlya mintegy 500 g.

hetrol-hetre-23-1

A kismama
Ezen a héten már tapasztalhat enyhe összehúzódásokat is, amelyeket Braxton-Hicks kontrakcióknak neveznek. A méh folyamatos növekedése vonzza maga után a belső szervek elmozdulását. A rekeszizom emelkedik és a gyomor is egyre magasabban van a megszokotthoz képest. Ez a jelenség gyakori gyomorégést okoz. A kellemetlen, terhesség alatti gyomorégés továbbá az intenzív hormontermelésnek is köszönhető. A progeszteron hatására a bél- és gyomormozgások lelassulnak, és a gyomor felemelkedésének köszönhetően a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. A bélmozgások lassulása a baba táplálását hivatott szolgálni. Ennek következtében a véráramon keresztül több táplálék jut a baba szervezetébe. A 23. terhességi héten súlya tovább gyarapodik, és sokszor érzi szükségét a pihentető alvásoknak. Sok kismama ebben az időszakban alakít ki egy még erősebb kötődést a gyermekével. Mivel a magzat hallása már kifejlődött, lehet beszélgetni vele vagy énekelni neki. Ideje elgondolkodni azon, hogy hogyan szeretne felkészülni a szülésre. A szülésfelkészítő tanfolyamokat általában a várandósság 24.-28. hetétől ajánlják elkezdeni. Mielőtt kiválasztja a szülésfelkészítő tanfolyamot, alaposan nézzen körül.

Heti teendők:
Továbbra is rendszeresen kövesse nyomon súlygyarapodását kiegyensúlyozott táplálkozás segítségével. Mérje meg magát hetente legalább egyszer. Egy másik, rettentően kellemetlen tünet a terhesség alatt, az aranyér. A székrekedés elkerülhető, ha rostokban gazdag ételeket fogyaszt és sok folyadékot iszik.