Hétről-hétre

21. hét

Élet a pocakban
A terhesség 21. hetében a baba átlagosan 16-20 órát alszik naponta. A mély alvási szakasz váltakozik a könnyű alvással. Ezek között az időpontok között a baba nagyon aktív, játékossá válik, képes ütni a kezeivel és emelgetni a lábait. Eljátszik a köldökzsinórral, pörög, forog és bukfencezik a méh biztonságában. Ez a hét az érzékeinek igazi robbanásszerű fejlődését képviseli, az idegrendszer megerősödésének köszönhetően. A szaglás, ízlelés, hallás, látás és tapintási érzék most már egyre irányítottabb lesz. Immunrendszere kezd kifejlődni. A leánymagzat petefészkében több mint hatmillió éretlen tüsző várakozik arra, hogy egyszer majd valamelyikből utód szülessen. A tüszők termelődése itt befejeződik, és nem csak hogy nem képződik több, de a születés idejére a meglévők száma is kb. kétmillióra csökken. Ezekben a tüszőkben képződnek majd a petesejtek. 21 hetes korra a magzatmozgás, a légzési tevékenység és a szívritmus egy szabályos, 24 órás ritmust követ, melynek neve cirkadián ritmus („napi biológiai óra”). Ez a ritmus határozza meg egész életünk során biokémiai, fiziológiai folyamatainkat, biológiai tevékenységeinket.
A 21. hétre a magzat hossza kb. 26,5 cm, súlya mintegy 400 g.

hetrol-hetre-21-1

A kismama
A méhlepény folyamatosan növekszik, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudja táplálni a magzatot. A táplálék nagy része továbbra is ezen keresztül érkezik, de a baba szervezete már a magzatvízből is képes bizonyos anyagokat felvenni. A 21. terhességi hét után már határozottabban érezheti, hogy bőre egyre szárazabb. Más kismamák bőrén pattanások jelennek meg, a haj törékenyebbé válhat, a körmök pedig vagy megerősödnek, vagy könnyebben beszakadnak és letörnek. A genetikai adottságok sokat számítanak ebben az esetben. Törekedjen a gyermekével való kapcsolat, kötődés kialakulásához, nem kell megvárni, amíg megszületik. Már a terhesség alatt beszerezhető néhány információ a születendő gyermek természetéről: például a nap mely szakaszában aktívabb, reagál-e a hideg és/vagy meleg frontokra, megnyugszik-e ha zenét hallgatnak. Ezek az egyszerű megfigyelések is közelebb hozhatják önöket egymáshoz.

Heti teendők:
Biztosítsa be magát annak érdekében, hogy elkerülhesse a terhességi hátfájás kellemetlen tüneteit. Nagyon fontos, hogy helyesen üljön a széken – támassza a hátát egyenesen a szék támlájához és lábait emelje egy másik, alacsonyabb székre, úgy hogy a comb és mellkas által alkotott szög ne haladja meg a 90 fokot.