Hétről-hétre

20. hét

Élet a pocakban
A 20. héttől a baba szívhangjai már egyszerű sztetoszkóppal is hallhatók. Körmei kezdenek kialakulni, bőre is vastagabbá válik. A vastagbélben tovább gyűlik a mekónium, (magzatszurok), amely az emésztett magzatvíz végterméke. A tüdőben a hörgőrendszer majdnem teljesen kifejlődött. Ultrahanggal látható, hogy a magzat gégéje új típusú mozgásokat is végez, hasonlóakat ahhoz, amikor beszélünk. Ha a baba kisfiú, akkor a prosztata már kialakult. Ha kislány, akkor a méh és a petevezetékek szintén kialakultak, a petefészkekben pedig már lassan megjelennek a kezdetleges petesejtek. A babának kezdenek különféle válaszreakciói lenni, például óvja magát az erős fénytől, valamint már különbséget tud tenni a savanyú és a keserű ízek között. Reagál a külső ingerekre, mivel az érzékei már kifejlődtek. Ha erősebben rugdos, már az apa is érezheti a baba mozgását, ha ráteszi a kezét az anya hasára.
A 20. hétre a magzat hossza kb. 25 cm, súlya mintegy 300 g.

hetrol-hetre-20-1

A kismama
Félúton van, elérkezett a 20. terhességi héthez! Pocakja látványosan növekedni kezdett, a méh eléri a köldök szintjét. A mellek is tovább nőnek, egyre nehezebbé válnak és némi légszomj is kellemetlenséget okozhat. A nehezebb lélegzés a megnövekedett méhnek köszönhető, amely csökkenti a mellkas üregének térfogatát. Előfordulhat az is, hogy többet izzad és hőhullámai lesznek. A pajzsmirigy sokkal aktívabb ebben az időszakban. A hormonok és a testi változások hatására gyakran érezheti magát esetlennek. A termelődő relaxin hormon hatására az ízületi porcok felpuhulnak, az ízületei lazává válnak, az ízületi folyadék mennyisége megnő. (Ez teszi majd lehetővé szülésnél a baba áthaladását a csontos medencén).

hetrol-hetre-20-2

Heti teendők:
Nagyon fontos a helyes testtartás: igyekezzünk kihúzni magunkat, nem „összeesve” ülni, és tegyünk kispárnát a hátunk mögé. Hát és derékfájásra nagyon jó hatással van az óriáslabdán való ülés, rugózás. Ülő munkát végzőknek is ajánlható. Itt az ideje elgondolkodni a szülés módján is.