Hétről-hétre

18. hét

Élet a pocakban
A 18. héttől kezd el a baba testén hőszabályozó zsírréteg képződni. Bőre vöröses, állát, homlokát finom pihék borítják. Az első szülő kismamák rendszerint ekkor érzik meg először a baba mozgását.
A tejfogcsírák mögött fejlődni kezdenek az állandó fogak csírái is. A baba szemhéja még mindig zárva van, de a szem ideghártyája már reagál a fényre, a retina érzékeli a külső fényeket, és ha ez túl intenzív számára, szemeit a kezével takarja el. A fülek elfoglalták végleges helyüket a fej két oldalán, a szempilla és a szemöldök is kinő ezen a héten. Az idegsejtek nagy része is kialakul a 18. hétre. A magzat törzsének hossza eléri a fej nagyságát, a csontjai még lágyak, de már zajlik a csontosodás folyamata. Ujjait be tudja hajlítani és szopja a hüvelykujját. A szívverése kétszer gyorsabb az önénél és mintegy 30 liter vért képes pumpálni naponta. A szívhangot most már lehet hallani sztetoszkóppal is, valamit a belek is elkezdtek működni.
A 18. hétre a magzat hossza kb. 20 cm, súlya mintegy 200 gr. Kb. akkora, mint egy édesburgonya.

hetrol-hetre-18-1

A kismama
A terhesség alatti hátfájás megelőzése érdekében már most érdemes rendszeres gerinctornát végezni, mivel a növekedésnek indult pocaknak köszönhetően az izmok, és a csontok egyre nagyobb terhelésnek lesznek kitéve. Lehetséges, hogy ezen a héten tapasztalja meg először a baba mozgását! Lehetséges, hogy könnyű összehúzódásokat érez, mivel lassan a méh kezd felkészülni a szülésre. A baba kezd egyre több helyet foglalni a pocakban, és a gondolatai is egyre jobban az érkezése körül forognak. A legjobb módja annak, hogy eloszlassa esetlegesen felmerülő aggodalmait a babával vagy a leendő szülői feladatokkal kapcsolatban, hogy nyíltan beszél erről az önt körülvevő emberekkel. Ez többek között abban is segít, hogy minél többet megtudjon a terhességről és megértse azokat a változásokat, folyamatokat amelyeken keresztül megy ezalatt a pár hónap alatt.

hetrol-hetre-18-2

Heti teendő:
Kezdjen el különböző légző- és gátizom erősítő gyakorlatokat végezni, melyek nagy segítségére lehetnek a vajúdás és a szülés során. A különböző légzőgyakorlatok közül a legismertebb az úgynevezett Lamaze-légzés. A légzőgyakorlatok azért szükségesek, mert a szülés alatt mély levegővételekre lesz szüksége a méh összehúzódásainak következtében. Ezek a gyakorlatok erősítik a baba kitolásához szükséges izmokat, megkönnyítve a szülést, ami így kevesebb fájdalommal jár majd.

Akciós ajánlatok