Hétről-hétre

17. hét

Élet a pocakban
A 17. héten alakulnak ki a tüdőlebenyekben a tüdőhólyagocskák, azonban a tüdő még nem működik, mivel magzatvízzel van tele. A mellkas szabálytalan fel-le mozgásai akár láthatóvá is válnak az ultrahangos vizsgálaton, amint a baba beengedi és kiereszti a folyadékot. Már szopja az ujját, és időnként grimaszokat vág, nyel, pislog. Ultrahang felvételek tanúsága szerint már képes kimutatni boldogságát és fájdalmát. Bőven van még helye, a magzatvízben úszkál, mozog, forog. Megkezdődik a vérsejtek képződése a csontvelőben. A kis erek a bőr felszínén továbbra is láthatóak maradnak. A bőrréteg alatt lassan zsír kezd felhalmozódni, amely majd segít megőrizni a baba testhőmérsékletét megszületése után. A magzatvíz már nem csak a tüdőbe áramlik, hanem le is nyeli a baba, és vizeletét a magzatvízbe üríti. A vastagbélben is gyűlni kezd a mekónium, más néven magzatszurok, az emésztett magzatvíz végterméke. Ez lesz majd az újszülött első béltartalma, ragadós, sötétzöld színű, valóban úgy néz ki, mint a szurok. Epefestéket, elpusztult sejteket, bélnedvet tartalmaz. Az első két napban távozik a szervezetből, ürülését az előtej szopása elősegíti. A 17. hétre a magzat hossza kb. 18 cm, súlya mintegy 160 gr.

hetrol-hetre-17-1

A kismama
A méh folyamatosan növekszik és emiatt élesebb fájdalmat érezhet odalent, a has mindkét oldalán. Ezek természetes ínszalagos fájdalmak, nincs ok az aggodalomra. A méh egy hatalmas izom, amely különböző szalagok által kapcsolódik a medence csontjaihoz. A fejlődés során ezek a szalagok megfeszülnek és fájdalmassá válnak. A fájdalom felléphet hirtelen, vagy ha testhelyzetet változtat. A méh megnagyobbodásának egyik másik következménye a rendszeresen jelentkező gyomorégés is. A megemelkedett méh nyomást gyakorol a gyomorra, ami az itt található gyomornedvek visszaszorulnak egészen a nyelőcsőig, kiváltva a kellemetlen érzést. Szintén a 17. terhességi héttől kezdve megjelenhet néhány sötét folt, különösen az arcon és a nyakon, azonban nincs ok az aggodalomra. Ezek kifejezetten a terhesség idejére jellemzőek és el fognak halványulni a szülést követően.

Heti teendő:
A libidó gyakran magasabb ebben az időszakban és gazdagabb a szexuális aktivitás a progeszteron hormonnak köszönhetően, amely a nemi vágyért felelős. Nincs semmi oka lemondani a szexuális életről, kivéve ha azt az orvos tiltja meg. A szexuális aktus olyan anyagokat szabadít fel a szervezetben, amelyek hozzásegítik egy pihentetőbb alváshoz, valamint a gát izmait is erősítheti ezáltal.