Hétről-hétre

16. hét

Élet a pocakban
A 16. héten a magzat már a homlokát is tudja ráncolni, és időnként forgatja a szemét, csukott szemmel pislog. A szemek és a fülek megérkeztek a végleges helyükre. Kifejlődött mind a 20 tejfog az íny alatt, és megjelennek az első ízlelőbimbók. Nemi szervei kifejlődtek, ám ultrahangos vizsgálattal még nem állapítható meg teljes pontossággal a neme. Ha kisfiú, akkor ebben az időszakban kifejlődik a prosztata, kislányoknál pedig a petefészek átköltözik a hasi oldalról a medence felé. A baba belei még a köldökzsinór köré vannak tekeredve, de hamarosan elfoglalják helyüket a hasüregben. A bőrön apró kitüremkedések jelennek meg, melyek érintésre kissé kiemelkednek: a babának most kezd kifejlődni a tapintási érzéke. Minkét nemnél a pajzsmirigy elkezd hormonokat termelni. A magzat körmei a láb és a kéz ujjain már egyaránt kinőttek. A lábak arányosak a karokhoz és a test többi részéhez képest. Az izmok már válaszolnak az agyi impulzusoknak, leginkább csak reflex formájában, mivel a magzat még nem elég érett az ellenőrzött mozgások irányítására. A magzati mozgás az anya számára a 14-18. héten érezhető először. A magzat szíve most már 110-120-at ver percenként és az EKG-ja hasonló egy felnőttéhez. A 16. hétre a baba hossza kb. 16 cm, súlya mintegy 100 g.

hetrol-hetre-16-1

A kismama
A 16. terhességi hétre a mellbimbók megerősödtek és néha sárgás folyadékot szivárogtatnak. Ne aggódjon, ez teljesen természetes, csak a kolosztrum, vagyis az előtej jelzi a szülés időpontjának közeledtét. A 16. héten a szíve megnagyobbodik, mivel további erőfeszítéseket kell tennie a megfelelő keringés biztosítása érdekében. A szívritmusa is felgyorsul, kapacitása pedig eléri az 5,5 liter / percet is, ha normál esetben 4 liter vért pumpált percenként.

Heti teendők:
A terhesség betöltött 16. hetében végzik az AFP szűrővizsgálatot az anyai vérből. Az AFP (alfa-fetoprotein) olyan fehérje, amit a magzati máj termel koraterhességben, és növekvő mennyiségben jut be az anyai keringésbe. Ha a magzat bőre hiányos, akkor a magzati erek közvetlenül érintkeznek a magzatvízzel. Ilyenkor nagyobb mennyiségű AFP jut a magzatvízbe, és az anyai vérbe is. Ez a helyzet ha a gerincoszlop nem záródott vagy az agykoponya nyitott. Ezért lehet alkalmas az AFP érték velőcső záródási rendellenességek kiszűrésére.