Hétről-hétre

15. hét

Élet a pocakban
A magzat vékony és áttetsző bőrén keresztül látszanak az apró erecskék, egész testét pedig egy finom szőrzet, az úgynevezett lanugo borítja be. Fejecskéjén megjelennek az első hajszálak, és kezd nőni a szemöldöke is. Az egész testét finom szőrzet, az ún. lanugo borítja. Arca kezd egyre jobban hasonlítani egy emberi archoz, ahogy a bőr alatti zsírréteg kezd kialakulni.
A csontjai egyre erősödnek, és megkezdődik a fogak kialakulása. Kinőnek körmei. Már hallja az őt körülvevő hangokat, nemcsak a mama szívverését, gyomrának korgását, hanem a kívülről jövő zajokat is. Ezen a ponton az ízületei már tökéletesen működnek és így minden végtagját tudja hajlítani. Ugyancsak a 15. terhességi héten kezd fokozatosan kialakulni a bőr festékanyaga, a melanin. Szintén most kezdenek formálódni a hangszálak is. A máj ezen a héten kezdi az epe kiválasztását, a hasnyálmirigy pedig az inzulin termelését. A száj mozgásai, amely immár gyakori dologgá vált, lehetővé teszi a baba számára, hogy magzatvizet nyeljen. Ezen ásványi anyagokban gazdag folyadéknak az a szerepe, hogy állandó hőmérsékletet tartson fenn a baba számára és megvédje az esetleges rázkódásoktól. A magzatburok egy folyadékkal teli léggömbhöz hasonlít, ahol a baba ahol védve van a zajoktól és a kívülről jövő mechanikai hatásoktól. A magzatvíz és a köldökzsinórban keringő nagy nyomású véráram biztosítja, hogy a baba biztonságban legyen a méhében. Az esetleges csökkenő nyomás okozta problémák elkerülése érdekében rendszeresen járjon el a kötelező vizsgálatokra.
A 15. hétre a baba hossza kb. 13,5 cm, súlya mintegy 70 g.

hetrol-hetre-15-1

A kismama
A 15. héttel megkezdődik a terhesség második harmada. Most kezdik majd mások is észrevenni, hogy babát vár. Mivel a magzat már hallja a külső hangokat is, érdemes sokat beszélgetni vele, énekelni neki. Hallgassanak együtt kellemes zenét is! A hányinger és a rosszullétek remélhetőleg már elmúltak, az elkövetkező hónapokban újra formában érzi majd magát és a terhesség legszebb időszakát fogja átélni.

Heti teendők:
Pocakja lassan határozottabb formát kezd ölteni. A terhességi csíkok megelőzése érdekében hidratálja szervezetét: bőrére használjon gazdag tápláló krémet, valamint biztosítsa a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitelt.