Hétről-hétre

14. hét

Élet a pocakban
A terhesség 14. hetében a magzat feje és álla felemelkedik a mellkasról, valamint az egyéni ujjlenyomatok is lassan kivehetővé válnak az ujjbegyeken. Szemei egyre közelebb helyezkednek el és védve vannak a szemhéjak által. Egy vékony hártyának köszönhetően egészen a 7. hónap végéig csukva maradnak. A szemek eredetileg az agy nyúlványaiként jelennek meg, később viszont már csak a látóideg segítségével lesz összeköttetésük egymással. A 13. és 14. hét közt a magzat súlya mintegy 60%-kal nő. A felső végtagok hosszának testhez képesti aránya majdnem eléri a végső értéket. A legtöbb szerve már önállóan működik, például a pajzsmirigye már termel hormonokat. Még mindig nem érezhető, de sokat mozog, forgolódik. A hátgerinc egyre jobban csontosodik, az agy pedig egyre jobban irányítja az izmok mozgatását és a belső szervek működését. Az idegek gyorsan fejlődnek, szinapszisokba csatlakoznak, amely elősegítik a reflexek kialakulását, főképpen a szopás reflexét. Az izmok az agy impulzusainak hatására intenzíven mozogni kezdenek. Egy 14 hetes magzat már tudja mozgatni a száj izmait, grimaszol, száját nyitogatja és néha csücsörít is. Már kialakult a szopási és nyelési reflexe, ezért a környezetében lévő magzatvizet sokszor lenyeli.A terhesség tizennegyedik hetében válik gyermek “hivatalosan” is egyedi személyé, mivel ekkor már végleg kialakulnak az ujjlenyomatai, amelyek soha többé nem változnak meg élete során.
A 14. hétre a baba hossza kb. 10,5 cm, súlya mintegy 45 g.

hetrol-hetre-14-1

A kismama
A 14. terhességi héttől kevésbé jellemző a fáradtság. A szervezet lassan kezdi visszanyerni az egyensúlyát, hozzászokva a megváltozott állapothoz. Az érzékenység és egyesek esetében az akár szorongásra való hajlam azonban a további heteket is végigkísérheti. A szervezetben keringő vér térfogata megnőtt, a szív nagyobb igénybevételnek van kitéve, valamint a vesének és a tüdőnek is nagyobb erőt kell kifejtenie. Ebben a periódusban mellei sokkal nehezebbek és érzékenyebbek lehetnek, egy jó szabású terhesmelltartó használata segít a kellemetlen fájdalom enyhítésén. Egy vékonyabb, sötétbarnás vonal jelenhet meg a hasán – a linea negra – amely a köldöktől a szeméremdombig húzódik majd. A terhesség 14. hetétől kezdve ez a vonal fokozatosan sötétedik, de szülés után hamar eltűnik. Egy másik kellemetlenség, ami a terhesség alatt sok kismamát érint, az az intenzív hormontermelődésnek köszönhető, kamaszkori évekre emlékeztető pattanások és aknék megjelenése. A verejtékezés is intenzívebbé válik, ez legfőképp a nyári kismamáknak okoz kellemetlen pillanatokat. Hátfájást is tapasztalhat, melyet egy relaxinnak nevezett hormon idéz elő, a relaxin segít ellazítani az inakat és izmokat a testben, segítve a medencének a terjeszkedésben, és lazítva az inakat a csípőben, hogy helyet teremtsen odabent a babának a világra jövetelhez. A relaxin termelődése a terhesség 14. hetében kezdődik és a baba születéséig tart.

Heti teendők:
Az étkezések továbbra is legyenek minél kiegyensúlyozottabbak, amit igyekezzen friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek felhasználásával összeállítani. Egyen sok rostos ételt és emelje a bevitt folyadék mennyiségét, mivel a terhesség alatti székrekedés sok kismamának okoz problémát. A szülésre való felkészülés részét képezi, és a terhességi tüneteket is enyhíti a testmozgás. Ha a terhesség előtt nem sportolt, akkor a legjobb a kismamatornát vagy a kismamajógát választani. A 13.-14. héttől már bátran elkezdhető. Figyeljen azonban, hogy képzett gyógytornászhoz, kismamatorna vagy kismamajóga oktatóhoz járjon, aki tisztában van a terhesség alatti testmozgás szabályaival.

Akciós ajánlatok