Hétről-hétre

10. hét

Élet a pocakban
A terhesség 10. hete az embrionális szakasz vége, ettől kezdve már magzatról beszélünk. An babának kezdenek kirajzolódni az arcvonásai, szíve pedig már szinte teljesen kifejlődött. Az összes fontosabb szervek már felismerhető formát öltöttek, még ha nagyon kezdetleges, és egyszerű is. Ezek még nem találhatók a végleges pozícióban, az elkövetkező hónapok alatt a magzat további hatalmas változásokon fog keresztül menni. Csodálatos látni egy ilyen pici lényben egy komplett szerves hálózat kialakulását. A tizedik hét azért rendkívül fontos, mert ekkor lehet már a baba szívhangját is hallani, fejlett Doppler-vizsgálat, azaz ultrahang-rezonancia segítségével. Szintén fontos esemény a farok eltűnése. Az állkapocs két oldalsó fele már egyesült, kialakítva az ajkakat. Úgyszintén kialakul a fül belső része, amely a hallásért és az egyensúlyért felelős. Az ujjak már nyilvánvalóak, annak ellenére, hogy ezeket még hártyák kötik össze. A karok és a lábak meghosszabbodtak, és a végleges formájukat vették fel. A vállakat, a könyököt, a csípőt, a térdet világosan meg lehet különböztetni. Ebben a szakaszban a baba hossza kb. 3,5 cm és 3 gramm a súlya. A magzat sokat mozog már, annak ellenére, hogy még nem igen érzékelhető. Most, a terhesség 10. hetének vége felé ez a kis lény – ami eddig minden másra hasonlított – kezd nem félreérthető emberi vonásokat felvenni.

hetrol-hetre-10-1

A kismama
A hasa tovább növekedhet, lassan eltűnik a dereka. Ezt nagyobb részben a belek tágulása, kisebb részben méhe növekedése okozza. Bár még mindig lehetnek terhességi tünetei (fáradtság, émelygés, kedvetlenség, székrekedés, gyomorégés, fejfájás), némelyek elkezdenek enyhülni. Leendő anyasági aggodalmainak és a testében lejátszódó hormonális változásoknak köszönhetően olyan dolgok miatt is felizgathatja magát, melyeket máskor fel sem venne. Kisbabája csontjainak fejlődéséhez rengeteg kalciumra van szükség, melyet a kicsi az Ön szervezetéből von el, így fokozott figyelmet kell fordítani a szájápolásra. Fontos a megfelelő kalcium és fehérje utánpótlás is, ill. a B, C, D vitaminok bevitele is.

Heti teendők:
Javaslom, lassan látogassa meg fogorvosát, illetve készüljön arra, hogy a 12. hét környékén ultrahangvizsgálat céljából meg kell jelennie az orvosánál. Ezzel a vizsgálattal szűrik ki a durva fejlődési rendellenességeket, és keresik a kromoszóma rendellenességre utaló jeleket. Fontos, hogy a 12. hét előtt kérje ki terhes kiskönyvét, hogy jogosult legyen a szülési segélyre.