Hétről-hétre

1. hét

Élet a pocakban
A terhesség 40 hetének időtartamát a világ minden táján az utolsó menstruáció kezdetétől számolják. Kissé furcsának tűnhet ez a számítási módszer, azonban a magyarázata egyszerű: egyetlen kismama sem lehet teljesen bizonyos a fogantatás pontos idejében, ezért az orvosok számára könnyebb ehhez a naphoz viszonyítani a baba születésének várható időpontját. Valójában, a terhesség első hetében még az utolsó menstruáció periódusa zajlik.

hetrol-hetre-1-1

A kismama
Éppen ezért az első 2 hétben sok nő nagyon kevés terhességre utaló tünetet, vagy semmit sem tapasztal. Az első és második hét alatt teste változó mennyiségben ösztrogén és progeszteron hormont termel, felkészítve a testet a peteérésre.

hetrol-hetre-1-2

Heti teendők:
Javaslom, hogy mostantól kezdve fokozottabban figyeljen magára. Szedjen magzatvédő vitamint (a gyógyszertárak legtöbbjében elérhető), kerülje az alkohol, a drog fogyasztását és a dohányzást (ideértve a passzív dohányzást is). Hagyja abba a hormonális fogamzásgátló használatát. Ha gyógyszert szed (beleértve a vény nélkülieket is), konzultáljon kezelőorvosával azoknak terhességre gyakorolt hatásáról.