Spóroljunk az idővel - Fagyasszuk le a babaételeket!

Egy anyuka számára sem újdonság, hogy a kisgyermekek nem hajlandók mindent megenni, amit eléjük teszünk. Időt és energiát spórolunk meg azzal, ha a gyereknek szánt eledelt lefagyasztjuk. De mit és hogyan?


Nem könnyű a gyermek igényeinek megfelelni, különösen, ha válogatós. A hozzátáplálás megkezdésekor számíthatunk arra, hogy furcsán néz majd egy-egy ételre, többször meg kell próbálkoznunk ugyanazzal az eledellel, mire a kicsi hajlandó elfogadni.
Nem csoda, ha bosszankodunk, hiszen előzőleg gondosan elkészítettük a babaételt, amit aztán a gyerek nem akar megenni. Ne adjuk azonban fel ilyen egyszerűen. Az ételek nem vesznek kárba, ha lefagyasztjuk őket. Később elővehetjük őket és újra megpróbálhatjuk megetetni a gyermekkel.

A kulcsszó: fagyasztás
A babaételek előre elkészítését már hozzátáplálás idején elkezdhetjük. A húst egyszerűen daráljuk le, majd rakosgassuk jégkockatartóba vagy kis zacskóba. Amikor szükségünk van rá, csak elővesszük, kiolvasztjuk és hozzákeverjük az aktuális főzelékhez. Szószokat szintén lefagyaszthatunk, amihez aztán csak tésztát kell főzni – néhány perc és kész!

Mit fagyasszunk le?
Elsősorban a gyümölcsöket, zöldségeket érdemes megmosni, apróra vágni és a fagyasztóba tenni még frissen, de akár megfőzve, párolva vagy passzírozott formában is. Olyasmit, aminek nem lesz jó az íze, vagy megváltozik az állaga, inkább ne fagyasszunk – ezek közé tartozik a saláta, sárgarépa és a gyökerek, a gyümölcsök közül pedig a szőlő, narancs, mandarin és a görögdinnye sem való arra, hogy a fagyasztóban tároljuk. Csak a levüket érdemes így eltenni, ha leturmixoljuk őket. Nem való fagyasztóba a burgonya és a tojás sem.

Zöldségek
A zöldségekhez érdemes tudni, hogy mielőtt lefagyasztjuk őket, blansírozni nem árt, mivel csak így maradnak kellően roppanósak. Néhány percig forraljuk a zöldséget forró vízben – így a babot, karalábét, karfiolt, zöldborsót például -, majd tegyük át hideg vízbe. A tököt reszeljük le és így fagyasszuk be. A sóskát és a spenótot pedig érdemes megpárolni minimális mennyiségű zsíron, s ha kellően kihűlt, berakni a fagyasztóba.

Gyümölcsök
Néhány hasznos tárolási trükk a gyümölcsökhöz is van. A meggyet például csakis kimagozva tegyük fagyasztóba, később már nagyon nehéz lesz a magtól megszabadítani.

A kész babaételek hamar megromlanak
Érdemes figyelmesen kezelni a babaételeket, ugyanis legtöbbjük csak 1-3 napig áll el hűtőszekrényben. A megmaradt adagokat ezért porciózva fagyasszuk le, s így akár 2 hónap múlva is elővehetjük.
A zöldségek általában 8-10 hónapig maradnak fogyaszthatók a fagyasztóból kivéve, a gyümölcsök 10-12 hónapig, a húsok közül a hal csak 3 hónapot bír, míg a sertés 4-6, a baromfihús pedig 8-10 hónapot.
Fontos, hogy mindig írjuk rá a fagyasztóba rakott zacskóra, mit tartalmaz. S amit egyszer már kifagyasztottuk, azt soha ne tegyük vissza! Az ételek újrafagyasztva megromolhatnak és az ízük is megváltozik.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek