Mit tegyünk, ha kisgyermekünk nem akar enni?

Sok szülőt érint az a probléma, hogy gyermeke nehezen vagy egyáltalán nem akar enni. Egyesek kétségbe esnek, mások lazábban kezelik ezt a helyzetet.A legnagyobb probléma a szülők saját elvárása a gyermek étkezésével kapcsolatban. Az egészséges táplálkozásukhoz ugyanis méretarányosan jóval kevesebb ételre van szükségük, mint nekünk felnőtteknek. Sőt, saját súlyukhoz képest arányaiban jóval többet esznek nálunk.

Mégis sok szülő panaszkodik arra, hogy gyermeke alig-alig eszik. Gyakran hallhatjuk jó tanácsként ilyenkor, hogy nem baj, ha nem eszik sokat, de legalább az a kevés, az egészséges zöldségből álljon. Ám a kicsiknek nem való a magas rost- és alacsony kalóriatartalmú étel. Ennek oka, hogy pici gyomrukban magasabb tápértékű kalóriadús ételre van szükségük, hogy a magukhoz vett mennyiség elegendő legyen.

Gyakori hiba lehet még, hogy sokan elkezdik erőltetni az evést, ám ezzel a módszerrel inkább ellenkező hatást érnek el, így a gyermek már előre félni fog az étkezésektől, ami tényleges étkezési zavarhoz vezethet.

Próbálkozzunk finomabb módszerekkel, amivel meghagyhatjuk a gyermek saját választását, így ő döntheti el, hogy eszik-e vagy nem, megkóstolja-e vagy sem.

Játékosan is közelíthetünk, a falatokat katonáknak nevezhetjük, így mókás feladatnak találják az evést. Kicsit nagyobbaknál - akik már tudnak számolni - megkérhetjük őket, hogy számolják meg, hány falat van a tányéron, aztán miután bekaptak egy falatot, számolják meg újra mennyi maradt.

Az apróbb rajzokkal, ábrákkal vagy számokkal díszített tányérok is a segítségünkre lehetnek. Amikor a kicsi megkérdezi tőlünk, hogy milyen figura vagy szám van a tányérján, akkor azt válaszolhatjuk, hogy a következő falat után elárulom! Amíg körbe nem érünk az összes ábrán, addig biztosan eszik a csemeténk.

Vannak más bevezethető szabályok is, amik segíthetnek kicsinyünk rendszeres táplálkozásában: kerüljük a felesleges napközbeni nassolásokat, ne édességek, rágcsálnivalók vagy gyümölcslevek vegyék el az étvágyukat, mert így érthető, hogy nem fog beléjük férni rendes étel.

Ha tudjuk, hogy gyermekünknek van kedvence, próbálhatunk ahhoz adni más ennivalót is. Ha például szereti a tésztát, akkor ahhoz mindenféle húst, zöldséget tudunk keverni a pörkölttől a paradicsomszószig.

A legfontosabb, hogy legyünk türelmesek, és ne erőltessünk a gyermekbe semmit, hiszen ők tudják, hogy mit és mennyit szeretnének enni.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek