Már 1-3 éves korban elrontjuk! Kivéve, aki nem!

Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje. A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben. Ebben segítünk eligazodni, hogy a mi gyermekeink ne koleszterin betegként nőjenek fel!

A kisgyermek nem ehetné mindig ugyanazt, mint a felnőttek, okosan összeállított „gyerek étrendre” volna szüksége, kivéve, ha a szülők is okosan összeállított táplálkozást folytatnak. A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból. Megoldást jelentene a kicsik számára kifejlesztett koleszterinszegény, de vitamindús élelmiszerek fogyasztása is.

A több mint 2000 gyermekorvost tömörítő Magyar Gyermekorvosok Társaságának reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság köztudottan rossz táplálkozási szokásai már 1-3 éves korban tetten érhetőek. A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat. A szakemberek szerint a kisgyermek nem kis felnőtt, a fejlődő szervezetnek sajátos igényei vannak, ezért nem eheti mindig ugyanazt, amit a felnőttek. Gondosan összeállított „gyerek étrendre” lenne a megoldás, amelyben szükség esetén helyet kapnának a korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek.

Sok a koleszterin és a hús

Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje, ez a szív- és érrendszeri megbetegedések leggyakoribb kiváltó tényezője. A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. A szakértők régóta hangsúlyozzák, hogy oda kell figyelni a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is termel koleszterint. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek 50 százaléka a rossz „felnőtt étrend” miatt a kritikus felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ebben a korban megalapozzuk. A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterin-bevitel fő forrásai a gyermekeknél is. A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80 százalékkal több húst és háromszor annyi húskészítményt (pl.: virsli) kapnak, mint amennyi ajánlatos volna.

Kevés a C-vitamin, nem eszik zöldséget

A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele (44%) nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, egynegyedük (24%) pedig már kórosan keveset fogyaszt. A C-vitamin köztudottan immunerősítő, ezért az őszi-téli időszakban fokozottan figyelni kell a vitaminban dús táplálkozásra. Ráadásul az agy fejlődésében kritikus szerepet játszó vas felszívódását is ez az anyag segíti. Vitaminforrásként a szülők elegendő mennyiségű gyümölccsel kínálják a kicsiket, ugyanakkor a csemeték körében a zöldségfélék (különösen nyers formában) nem igazán népszerűek, átlagosan kb. 15 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az ajánlottnál.

Gyerek étrend”, tejalapú gyerekital

A szakemberek azt javasolják, hogy kampány-szerű vitaminadagolások, étrend-kiegészítők helyett törekedjünk C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel folyamatosan fedezni a kicsi szükségleteit. „Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a korban a kisgyermekek többsége válogatós, így a szülőknek nagy kihívást jelent az egészséges táplálás. Mégis azt kérjük, ne a baba, hanem a mama diktáljon” – mondta el Dr. Szabó László, a Társaság elnöke. Rengeteg zöldség és gyümölcs, valamint a kíméletes konyhatechnológiai eljárásokkal készült ételek (gőzölés, párolás, rövid ideig tartó főzés) jelentenék a megoldást. A szülőknek gyakorta trükkökhöz kell folyamodniuk azért, hogy a kicsi megegye a zöldségeket és így hozzájusson a szükséges vitaminokhoz. Az édesanyák számára segítség lehet az 1-3 éves korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek fogyasztása, mivel ezek ízvilágát a kicsik általában kedvelik. A bolti- és házitej kiváltására alkalmas tejalapú Junior gyerekitalok jó megoldást jelentenek a vitaminok pótlására. Mivel ezeket az italokat a korosztály igényeinek megfelelően fejlesztették ki, összetételük optimális, így megtalálható bennük az összes fontos vitamin. Jóval több C-vitamin van bennük, mint a tehéntejben, emellett koleszterinnel sem terhelik a szervezetet.

Hogyan csináld?

Kerekes Emese, 34 éves, két kislány édesanyja, egy négyfős háztartást vezet. A minap a közösségi oldalon azt írta ki, hogy “Olyan szerencsés vagyok! Minden zöldséget és gyümölcsöt megesznek a lányaim! És már a virágokat is…” Megkérdeztem Emesét, hogy vajon tényleg csupán szerencse kérdése, hogy válogatós-e a gyerek. Szerinte nincs olyan, hogy tipikusan válogatósak a gyerekek egy bizonyos korban. Az a legfontosabb, hogy milyen modellt látnak, mit utánoznak le, tehát, ha azt látják, hogy mindig kerül zöldség az asztalra és mindenki azt eszi – anya, apa, a testvérei-, akkor ők is azt eszik, mert nincs más. “Sok szülő – lehet tudattalanul – elrontja a gyerek étkezési szokásait. Ugyanis a gyerek nem mindig tudja eldönteni, hogy éhes-e vagy sem, gondoljunk bele, mi felnőttek sem mindig tudjuk eldönteni, ilyenkor nem akarja megenni, amit elé tesznek. És itt vétik a legnagyobb hibát azok a szülők, akik valami mást oda tesznek az asztalra, mert nyilván az sem lesz jó, és a harmadik sem, mert nem éhes a gyerek. Ilyenkor nem kell etetni! Nálunk, ha nem kérik, akkor nem éhesek, majd esznek később.

Az anyuka tapasztalatai elkeserítőek: “A mi ovink még istenes hely! Padlizsánkrém rozscipó… De sokat számít, hogy mit látnak, mit tanulnak otthon a kicsik, oviban sokan a gyerekek közül nem is ismerik a zöldségeket, gyümölcsöket. Múltkor bevittem egy kosár zöldséget, csupa finomságot, bár már nyersen belekóstoltak, nem tudták mi az! Ha nem kap cukkinit a gyerek, hogy dönti el, hogy szereti-e?” Sokan trükkökkel, mindenféle praktikákkal könyörgik be a zöldségeket a gyerekük szájába, kíváncsi voltam, Emese, hogyan és milyen trükkel szoktatta rá a lányait az egészséges táplálkozásra! “Soha, semmilyen trükköt nem használtam, azt ették, amit mi, mivel mi rengeteg zöldséget eszünk, így nem kellett megszokni, ez természetes. Ahogy az is, hogy minden héten eljönnek velem a zöldséges piacra, a konyhakertben segítenek, amikor leszedjük a zöldségeket, gyümölcsöket látják, hogy kerül az a hűtőbe, nem kérdés számukra, hogy finom-e. Nincs szükség trükkökre, mi vagyunk a tükör, olyan szokásokat vesznek fel, amiket tőlünk tanulnak.

Mivel a szocializáció az egészségesen táplálkozó gyermekeket sem kerüli, időről időre belekóstolhatnának tiltott gyümölcsökbe: gumicukor, kóla, pizza, hamburger. Kerekes Emesétől is megkérdeztem, hogy mit mond olyankor a lányoknak, amikor gyorsétterembe akarnak menni, vagy édességet akarnak rágcsálni: “Nem akarnak hamburgert enni, egyszer-egyszer megpróbálták, fájt a hasuk, azóta nem kérnek. Amikor az oviban valakinek szülinapja van és hoz chipset, kólát, akkor a rágcsálni valóra rámennek, de kólát nem isznak, nem is ihatnak. Sokat gondolkodtam azon, hogy az én lányaim miért eszik meg az egészséges ételeket és a többiek miért nem? Nem kapnak otthon… És, ha otthon nem kapnak zöldséget, gyümölcsöt, akkor miért nem? Sokáig azt hittem, hogy anyagi okai vannak, de tudod, mennyibe kerül egy gumicukor…?!

 

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága

Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek fele a rossz „felnőtt étrend” miatt a maximálisan ajánlott mennyiségnél jóval több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ilyen kicsi korban megalapozzuk - derült ki Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérésből. A tudományos információk begyűjtése után megkérdeztünk egy kétgyermekes édesanyát, akinek határozott véleménye van arról, hogyan lehet jól táplálni gyermekeinket.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek