Koranyári piknikezés babával – Mire figyeljünk?

Az enyhe májusi idő kiváló alkalom a piknikezésre, és egy kis felkészülés után babával is bátran nekivághatunk a programnak.


Ugyan nem mindig érezzük, de a napsugaraknak már ilyenkor is komoly erejük van, ezért az első és legfontosabb előkészület a megfelelő fényvédelem. A babák bőre nagyon érzékeny, mindig legyen nálunk magas faktorszámú fényvédőkrém és kalap is. Emellett kullancsriasztót és patikában kapható kullancscsipeszt is minden esetben tegyünk a táskába, akár városi parkba, akár mezőre, erdei rétre megyünk.
A D-vitamin-raktárak feltöltésére is jó lehetőséget kínálnak a szabadban töltött napos órák, hazánkban ugyanis 1 éves kor felett a gyermekek jelentős része D-vitamin-hiányos, és többségük vashiánnyal is küzd. Pedig az élet első 1000 napjában kulcsfontosságú az optimális D-vitamin-pótlás, amellyel olyan komoly egészségügyi problémák előzhetők meg, mint a 2-es típusú cukorbetegség, allergia vagy az asztma. Megfelelő kalcium-bevitellel (amelynek a felszívódását nagymértékben elősegíti a D-vitamin) a felnőttkori csontritkulás kialakulásának kockázatát is mérsékelhetjük.  Már napi 20-25 perc napon tartózkodás is segít a D-vitamin-szint emelésében, a külső pótlás azonban emellett is fontos az ideális értékek fenntartásához.
A finom ételek elfogyasztása és a sok mozgás közben a megfelelő folyadékpótlásról sem szabad megfeledkezni. Az anyatejjel táplált kicsik esetében ez természetesen egyszerűbb feladat, egyéves kor felett pedig a víz, valamint a cukrozatlan gyümölcsteák vagy vízzel higított, frissen facsart gyümölcslevek a legideálisabbak. A kifejezetten a korosztály szükségletei szerint kifejlesztett tejalapú gyerekitalokkal is hozzájárulhatunk a kicsik egésznapos D-vitamin-szükségletének fedezéséhez.
Kíváncsi vagy, megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jut-e gyermeked? Próbáld ki az Első 1000 nap program kalkulátorát: http://goo.gl/HzlxSg

Szerző:

Kapcsolódó cikkek