Kerek, díszes csábítás - ne beszéljük le a gyereket a fánkról!

Noha manapság a szülők igyekeznek gyermekeik édességfogyasztását minimálisra csökkenteni, egy-egy finom fánkról azért nem kell lemondani. Fogyasszuk mértékkel és persze nagy élvezettel!

A kisgyermekek köztudottan nem képesek ellenállni az édes finomságoknak. Nem csodálkozhatunk rajta, hiszen ez nekünk, felnőtteknek sem mindig megy! A különbség annyi, hogy mi tisztában vagyunk vele: a sok édesség bizony nem tesz jót a vonalainknak és a cukros, szénhidrátos ételek túlzásba vitele egyébként sem egészséges. 

Persze, ha mértékkel fogyasztjuk őket és nem esténként esszük, lehet, sőt kell is élvezni ezeket a csábító édességeket! Így például a fánkot is.

Energia-bevitelre szükségünk van, erre a célra pedig a szénhidrátot tartalmazó édességek is megfelelőek. Szénhidrát nélkül a szervezetben leesik a vércukorszint.

Persze, nem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk a szénhidrátot! Reggelire vagy délelőttre, uzsonnaképpen tökéletes lehet egy finom fánk is, ami pár órára lendületet ad. Nincs a fánkevéssel nagy gond, ha mellette a csemete kiegyensúlyozottan táplálkozik, minden fontos tápanyagot megkap, valamint természetesen mozog is – méghozzá eleget.

Fontos, hogy egy gyermek mindennapjainak részét képezze a testmozgás, legyen az játék, futkosás az udvaron a barátokkal, testnevelés óra vagy valamilyen sportfoglalkozás. Az egészséges táplálkozás és a kellő mennyiségű mozgás mellett megfér időnként az édesség.

A fánk nem csokoládé, fogyasztása ajánlottabb a csokinál és a cukrozott üdítőknél is, melyekről sokszor nem is sejtjük, hogy bár folyékony formában, de kalóriabombák.

A fánkban szénhidrátból van a legtöbb, sorrendben utána következik a zsír mennyisége és legkevesebb benne a fehérje. Egy 50 grammos fánk (1 adag) nagyjából 25 gramm szénhidrátot, 11 gramm zsírt és 2,5 gramm fehérjét tartalmaz – ezen kívül körülbelül 210 kcal energiát.  Fontos tehát, hogy mennyi szénhidrátot eszünk és hogy más élelmiszerekkel milyen arányban fogyasztjuk azt.

Érdemes kiemelni, hogy mivel a fánk élesztős tésztából készül, az élesztőre allergiás gyermekek (és felnőttek) számára inkább a sütőporos változat ajánlott. Ilyen az amerikai fánk, melyet kelesztés nélkül készítenek. 

A Tesco fánkkínálatában február eleje óta megtalálható ez a fánk, amelyekről  bővebben itt olvashat. Ugyanolyan finom és egyformán ellenállhatatlan töltelékkel, mázzal és dekorációval készül, mint élesztős társai.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek