Jöhet a saját készítésű nasi is - Mit adjak a lurkónak, hogy egészséges legyen?

Egy kisgyermekkel nem mindig egyszerű útnak indulni, ám ha gondoskodni akarunk arról, hogy viszonylag felhőtlen legyen vele a séta vagy a kocsikázás, enni- és innivalót mindig vigyünk magunkkal. Igen ám, de mit?

Nem könnyű eldönteni, milyen ételeket kínáljunk manapság a csöppségeknek. Hiszen választék van bőven, de ha arra törekszünk, hogy egészséges nassolnivaló kerüljön a kezükbe, máris kicsit körültekintőbbnek kell lennünk.

A nasi mindig jól jön
Egy szülő pár hét után rájön, hogy útnak indulni úgy a legegyszerűbb, ha biztosít a gyermek számára valami rágcsálni- és innivalót, elkerülendő a nyafogást. Könnyű lenne egy-két kekszet a kezébe adni vagy szörppel nyugtatni, ám ahogy azt ma már jól tudjuk, ezek nem a legegészségesebb választások. A cukros nassolnivalók helyett olyasmit kell keresnünk, amiből nem gond, ha kicsit többet fogyaszt a gyermek napközben és az kellően telít is.

Édesség helyett
Szerencsére az egészséges változatok között is találunk bőven olyat, amelyet a kicsi szeretni fog. Gyümölccsel vagy kölesgolyóval mindig kínálhatjuk, utóbbiból többféle ízesítésű is létezik.

Készítsünk sajátot, egyszerűen!
Saját készítésű nassolnivalókat is adhatunk a lurkónak.

Dobjuk össze például egyszerűen egy banán, egy bögre finom zabpehely és egy fél alma vagy körte hozzáadásával kellemesen édes rágcsálnivalót: törjük össze a banánt, keverjük el a pépet a lereszelt almával, majd a zabpehellyel. Alkossunk homogén keveréket, majd ha kész, kanállal készítsünk belőle keksz méretű adagokat, és tegyük ki őket sorjában egy leolajozott sütőpapírra.

Állítsuk a sütőt 190 fokra és süssük negyed óra-20 percig a kekszeket, amíg azt nem látjuk, hogy kissé már megpirultak. Nagyjából 12 darab kekszet alkothatunk ebből a keverékből, de ha még egyszer ennyire van szükségünk, duplázzuk meg a hozzávalók mennyiségét.

Zabpelyhes keksz másként
Hasonló zabpelyhes kekszet készíthetünk aszalt szilva és mazsola felhasználásával, vagy saját készítésű műzliszelettel is kínálhatjuk a csemetét.

Az asztalt szilvás kekszhez 20 dkg kimagozott aszalt szilvára, 10 dkg mazsolára, 25 dkg margarinra, 10 dkg nádcukorra, 3 tojásra, 30 dkg zabpehelyre, 1 csapott kanál sütőporra, 10 dkg vagdalt mandulára (hámozva) és fél kávéskanál őrölt fahéjra lesz szükségünk.

Vágjuk apró darabokra a szilvát, majd meleg vízzel mossuk meg a mazsolát és csepegtessük le. A cukrot, a tojásokat és a margarint keverjük össze, legyen szép habos. Ezután a zabpelyhet adjuk a sütőporhoz, mandulához, fahéjhoz, mazsolához és aszalt szilvához.

Szórjuk őket a masszába és dolgozzuk az egészet össze. A kanállal kiszedett adagokat tegyük sütőpapírra, majd 180 fokra állított sütőben negyed óra alatt süssük készre a kekszeket.

Kapcsolódó cikkek