A Te étrended a babáé is - Várandóság alatt is

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, ami duplán igaz a várandós, majd szoptató édesanyákra. 

Táplálkozásukkal ugyanis nem „csak” saját egészségüket, de jelentős részben gyermekük felnőttkori egészségét is befolyásolják. Amíg a várandósság hónapjai alatt a legtöbben különös gondot fordítanak az egészséges táplálkozásra, valamint terhesvitaminokkal is pótolják a növekvő vitamin- és ásványianyag szükségletet, addig ez a figyelem a szoptatás során jelentősen csökken.

Pedig a szülés, valamint az azt követő, rendkívül kimerítő hónapok nagyon igénybe veszik az édesanyák szervezetét, miközben az anyatejen keresztül gyermekük táplálásáról is gondoskodniuk kell. Sokan nem tudják, de ebben az időszakban akár 30-100%-kal is növekedhet a szoptatós édesanyák vitaminszükséglete. S mivel a szoptatás során a csecsemők vitamin- és tápanyagforrása egyedül az anyatej, ha az édesanya maga is vitaminhiányban szenved, a kicsi sem kapja meg az optimális fejlődéshez szükséges vitamin-és ásványanyag mennyiséget. 

Mindezek fényében beszédes adat, hogy a szoptatós édesanyák 69%-a nem szed semmilyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt. Az anyukák 8%-a a terhesvitamint szedi továbbra is, amely azonban nem feltétlenül fedezi a baba és a mama szülés utáni vitaminszükségletét. 23%-uk pedig olyan vitamint szed, amely nem kifejezetten kismamák számára készült – ide tartoznak azok a készítmények, amelyek például csupán a napi C-vitamin szükségletet biztosítják.

A szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlása a mindennapi étrenddel nem mindig valósítható meg teljesen, ez különösen a DHA, valamint a D-vitamin esetén igaz. A kezdetekben, az igencsak kimerítő mindennapok során kényelmes és gyors megoldást jelenthetnek a speciálisan szoptatós édesanyák számára készült termékek.

A baba életének első 1000 napja egész felnőttkori egészségét meghatározza. Ennek egyik legfontosabb szakasza az anyatejes táplálás, amely során a pici szervezetébe kerülő vitaminok és tápanyagok kialakítják a tökéletes védelmet. Ne feledjük hát, a mi étrendünk a baba étrendje is – nemcsak a várandósság, de a szoptatás alatt is.

Kíváncsi vagy, mely ételeket eheted és melyeket javasolt kerülni szoptatás alatt? Próbáld ki kalkulátorunkat ide kattintva »»

Szerző:

Kapcsolódó cikkek