Tejalapú táplálás –Tények és tévhitek

A tejalapú táplálással kapcsolatban számos félreértés és tévhit él a köztudatban. A legfontosabb, amit érdemes tisztázni, hogy a tejalapú táplálás nem csak a szoptatás időszakát öleli fel, hanem egészen 3 éves korig érdemes folytatni.

A kisgyermekek szervezete számára nehezen emészthető tehéntejet azonban nem szabad túl korán bevezetni az étrendbe: a tehéntej magas nátrium- és fehérjetartalma a babákemésztőrendszerét jelentősen megterheli.. Ha nem elegendő az anyatej mennyisége, a gyermekorvossal való egyeztetést követően tápszerrel, illetve atejalapú gyerekitallal pótolhatjuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.


A vitamintartalom mellett fontos megemlíteni a tápszerek prebiotikum-tartalmát is: tápszeres táplálás esetén a bélflóra összetétele nem tér el lényegesen az anyatejes csecsemőkétől. A csecsemőkorban kialakuló egészséges bélflóra pedig csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az allergia kialakulásának kockázatát.


Bár az első születésnap mérföldkő a gyerekek táplálkozásában, 3 éves korig még jelentősen eltér az étrendjük a felnőttekétől. Az 1-3 évesek napi ajánlott kalóriabevitel 800-1300 kcal, a napifolyadékmennyiség pedig 800-1000 ml, amelynek egy részét továbbra is érdemes tejalapú táplálással fedezni. Számos ajánlás szerint 3 éves korig érdemes kerülni a tehéntej bevezetését, helyettea korosztály tápanyagigényeihez igazodó tejalapú gyerekitalokkal vagy azokból készített gyümölcsturmixokkal érdemes fedezni a vitamin- és ásványianyag-szükségletet.


A tejalapú táplálásról és a tápszerek összetevőinek betegségmegelőző szerepéről további részleteket az Első 1000 Nap Program oldalán olvashattok: kattints ide

Szerző:

Kapcsolódó cikkek