Top 10 otthoni időtöltés gyerekeknek

Véget ért az iskola, nyakunkon a szünidő? A lurkók számára ez nemcsak a felhőtlen pihenést jelentheti – jó volna valami tartalmasat is csinálni. Mivel kössük le a gyermekeket nyáron? 

Júniusban az óvoda, az iskola kapuit átmenetileg bezárják, a gyermekeknek otthon kell tartalmas időtöltést biztosítani. Vannak szülők, akik a nagymamához, nagypapához viszik a lurkókat pár napra, különösen, ha a gondoskodás mellett jó kis vidéki levegőt is szívhatnak, játszhatnak a természetben. Más gyerekeket vár a tábor.

Bármi legyen is nyárra betervezve, azért otthon, a négy fal között is szükség van érdekes játékokra, elfoglaltságokra, melyekkel akár esős időben is több órára leköthetjük a gyermekeket.

Mivel foglalhatnánk le őket, ami tartalmas, lehet belőle tanulni és szórakoztató is? Lássuk a top 10 időtöltést.

1.Rajzolás, festés: készítsünk ki a lurkónak papírt, ceruzát, festékeket. Ha magától nem kezd el rajzolni, biztosítsunk neki valamit, amit lefesthet: például egy vázát virágokkal, gyümölcsöket, állunk elő bármilyen egyszerű csendélet témával.

2.Gyurmázás, anyagozás: a gyerekek imádnak formázni, gyúrni, nem riasztja őket az sem, hogy a kezük tiszta gyurma vagy anyag lesz. Készítsük elő a terepet, terítsünk le viaszos vásznat. Gyurmához kevesebb dolog kell, az anyaghoz viszont tálra, vízre, késre és rongyra is szükség lesz. Az elkészült figurákat ki kell égetni a sütőben és megszárítani. Végül le is festhetők.

3.Batikolni is nagyszerű elfoglaltság! Ráadásul bármit batikolhatunk, amihez kedve van a lurkónak, lehet az póló, táska vagy terítő is. Ruhafestékre szükségünk lesz hozzá, de lavórokra, fakanálra, zsinegre, kavicsra is. A víz és az ecet sem maradhat el.

4.Mese CD-k hallgatása: a mesés hangjátékokra még felnőttként is emlékszik a gyermek. Hosszú órákra lekötjük vele és örökre szóló élményt szerzünk. Lehet az a mese bármelyik klasszikus, a Hamupipőkétől kezdve a Csizmás Kandúrig.

5.Menjünk a szabadba! Biciklivel családostul, rollerrel vagy akár gyalog. Egy-egy séta során is rá lehet jönni, mennyi mindent nem ismerünk még a közelben.

6.Szabadban a kertben vagy a parkban: a lakóhelyünkhöz közeli park szintén kiváló helyszín a játékra, ha udvarral nem rendelkezünk. Vigyünk magunkkal labdát, tollaslabda felszerelést, frizbit, ugrókötelet.

7.Görkorcsolyázzunk együtt: a gyerekeknek nagy élmény megtanulni görkorizni. Persze, nem árt, ha a szülő kissé biztosabban mozog a görkorcsolyában, de az sem baj, ha ő is most igyekszik fejleszteni a tudását!

8.Célbadobó pálya az aszfalton: rajzoljunk színes krétával célbadobó pályát a betonra. Ez maradandó elfoglaltságot is biztosíthat a lurkóknak, hiszen ha csak az eső nagyon el nem mossa, hosszú ideig ott maradhat. A körök közül mindegyik valamennyi pontot ér, a cél abba a körbe beledobni a követ, szivacsot vagy bármilyen alkalmas tárgyat, amelyik a legtöbb pontszámot adja.

9.Készítsünk a gyermekeknek a szoba szőnyegen kisautó utat. Ehhez csupán színes ragasztószalagra van szükségünk, amelyet később gond nélkül eltávolíthatunk.

10.A célbadobást ponyvából készült játékkal is megoldhatjuk. Egy már nem használt ponyvába vágjunk különféle formákat, fessük alá a pontszámot, amennyit érnek, ha a lurkóknak sikerül átdobniuk a labdát a lyukon, majd feszítsük ki a ponyvát egy alkalmas helyre.

Szerző: kadesz

Kapcsolódó cikkek