Téli séta - Mit adjunk rá, hogy ne fázzon a gyerek?

Hideg téli időben is jólesik a séta a szabad levegőn – Tudnunk kell azonban, mibe és hogyan öltöztessük fel a gyermeket, hogy ne fázzon, de ne is legyen túlságosan melege. 


Kétségtelen, hogy egy kellemes őszi vagy tavaszi napon sokkal üdítőbb a séta, ám télen is ki kell mozdulnunk – különösen, hogy a kicsi gyermek is igényli a friss levegőt. Nem nehéz nekiindulni, ha már gyakorlottak vagyunk és tudjuk, mit adjunk a lurkóra. Ám kezdetben ez fogas kérdés lehet. Úgy kell öltöztetnünk, hogy ne fázzon, de ne is legyen túlságosan melege – figyelembe véve, hogy a pici nem mozog, a babakocsiban ül, így előbb kezdhet el dideregni, mint mi, akik valóban megmozgatjuk egy kicsit magunkat.


A kocsi és a baba is legyen felkészítve
Fontos, hogy mielőtt elindulunk, a babakocsit is béleljük ki jól. Ezzel kivédjük, hogy a kicsi alulról felfázzon. Meleg, pamut- vagy gyapjútakaróval terítsük le. A csemete fejére húzzunk először pamut sapkát, amely jól követi a fejének a formáját, majd egy kötöttet is tegyünk rá, így a baba feje, homloka, füle kellően védve lesz.


Rétegesen öltöztessünk
A legokosabb, ha a gyermeket rétegesen öltöztetjük fel a kiskabát alatt. Gyermekorvosok szerint egy kisbabának születésétől 1 éves koráig megfelelő, ha egy könnyed réteggel több kerül rá, mint amit mi, szülők vennénk fel.  Ha rétegesen van öltöztetve, egyszerűen meg lehet szabadulni egy-egy rétegtől, miközben szemmel tartjuk, hogy érzi magát a kicsi. Ő még nem tudja jelezni, ha túl melege van s ez meglehetősen veszélyes lehet.
Kétféleképpen is felöltöztethetjük a csemetét. Az egyik változat, ha hosszú ujjú body-t és harisnyát adunk rá, melyre egy vékonyabb nadrágot húzunk, felülre pedig vastag pulcsit (nem kapucnisat, mert kényelmetlen lehet). Erre vékonyabb kezes overallt adjunk, sálat, sapkát és kesztyűt is húzzunk a babára, majd rakjuk a becipzározható bundazsákba. A babakocsi általában rendelkezik védőtakaróval, ezt is használhatjuk.
A másik lehetőség, ha a hosszú ujjú body és harisnya mellé vastagabb nadrágot és vastag pulóvert választunk, szintén kapucni nélkül, majd vastag és bélelt kapucnis, kezeslábas overallt adunk a lurkóra, a sapka, sál, kesztyű mellett pedig pléddel is felszerelkezünk a babakocsiban – de ugyanúgy használható a védőtakaró is, amennyiben csatlakozik a kocsihoz.


A túl hideg nem szerencsés
Fontos tudni, hogy kezdetben csak 5-10 percet ajánlott sétáltatni a babát. Lassan emeljük az időtartamot fél órára. 20-30 percet bőven elég vele a hűs levegőn tölteni.
Ha azonban a hőmérséklet -4 fok alá esik, ne legyünk sokat a kicsivel kint, negyed óra elegendő – nagyobb gyermek esetén ez fél órára korlátozódjon. Ha túl hideg van, a gyermeket okosabb otthon levegőztetni. Nyissuk ki gyakrabban az ablakot, persze ügyeljünk rá, hogy meg ne fázzon, öltöztessük megfelelően a szellőztetéshez.

Kapcsolódó cikkek