Téli mesék

5 kedves mese, melyeket jó szívvel ajánlunk olvasóink figyelmébe a hosszú őszi-téli estékre. Mert együtt olvasni öröm és minden gyermek számára felejthetetlen élmény.

Amikor azt tervezgettük, hogy kiválasztunk néhány kedves mesét, melyet jó szívvel ajánlhatunk olvasóinknak, pörögtek a gondolataink, hogy melyek is legyenek azok, és mik legyenek a szempontok? Végül úgy döntöttem, hogy semmilyen tudományos és fejlesztő érveket nem fogok felsorolni, csupán azokra a könyvekre koncentrálok, melyeket már rongyosra olvastunk, és melyek szereplői és mondatai állandó vendégei a gyermekjáték fantáziavilágának. Ennél jobb ajánló úgy sincs.

Fehér Klára: Lesz nekem egy szigetem

Zsoli a minden lében kanál, de nagyon jószívű kisfiú álma, hogy legyen egy saját szigete. Némi fejtörés után a család úgy határoz, a kiskamrából közös erővel egy igazi szigetet varázsolnak. Zsoli pedig egy képzeletbeli csónakon -melyet jó magaviselete hajt előre- eljuthat erre a szigetre. Az út azonban csupa kaland, telis-tele akadályokkal…

Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza

Két kicsi törpe, akik Andris babára vigyáznak, nevelgetik és a Szent Kristófon fantasztikus utazásokra viszik magukkal. Kedves történet arról, hogy a felnőttek és gyerekek hogyan látják, vagy éppen nem látják egymás világát. Hol lakik az idő császára, miről beszélgetnek a rigók reggelente és honnan tudja a csengő, hogy jól viselkedett-e Andris? Estéről-estére kiderül!

Béres Melinda: Széllelbélelt mesék

Nikkó a kisfiú, akinek a közelében nem fúj a szél és Firifura aki csodás felhőket tud festeni egy sajnálatos incidens után útnak indulnak, hogy világot látva új barátokat szerezzenek és új kalandokat éljenek át. A történet tele van nyelvi leleménnyel, kedves, szeretetreméltó szereplőkkel, melyek csodásan képesek idomulni a gyermeki fantáziához és követik annak szárnyalását. Janikovszky Éva és Csukás István ajánlásával.

Fazekas Anna: Kíváncsi Zsófi

A cserfes, állandóan kérdésekkel teli Zsófinak nemsokára megérkezik a kistestvére, addig is apa elviszi őt a budapesti nagymamához, Rozikához a Rózsadombra, ahol Erzsi nénivel, kertész bácsival, a Horváth fiúkkal és Floki kutyával megkezdődik egy csodás, élményekben gazdag, felejthetetlen nyár.

Kormos István: Mesék Vackorról

Az első folytatásos mese volt, melyet a kislányomnak felolvastam. Majd ezt követően mindig előkerült Vackor aktuális története, az óvodáról, az iskoláról, a budapesti utazásról. Megunhatatlan és letehetetlen, kedves történetek, melyekkel minden kisgyermek képes azonosulni.

+1 Elhúzódott estékre „csak egy rövid vers fér bele!!!” esetekre: Friss tinta mai gyermekversek

Ha a gyereken kívül magát is szeretné meglepni néhány önfeledt pillanattal, igazi gyermeki nevetéssel, akkor a legjobb ha ezt a könyvet emeli le a könyvespolcról. Teli találat minden sora a legnagyobb kortárs költők tollából, nem csak gyerekekre hangolva…

Olvasson gyermekének Ön is, és meglátja sokkal szórakoztatóbb mint a tévét nézni!
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek