Sztársportolók és gyermekeik

Sztársportoló gyermekének lenni nagyon ambivalens érzés. Amikor még kisebb a gyerek, akkor azért, mert az ugyan nagyszerű dolog, hogy büszke az apukájára, anyukájára a pici, de az esetek döntő többségében csak a televízión keresztül csodálhatja őt, és csupán az ország vagy a világ másik feléből telefonon tud beszélni vele, tehát hiányzik a mindennapokból.  

Amint kicsit nagyobb lesz a gyermek, a büszkeség még nagyobb lesz, ilyenkor már el lehet dicsekedni fűnek-fának, hogy milyen nagyszerű sportoló az egyik - bizonyos esetekben mindkét - szülő. A hiánya azonban továbbra is kézzelfogható, és ami még jobban árnyalja a helyzetet, hogy előtérbe kerül az összehasonlítgatás a sikeres szülővel, ami az esetek döntő többségében nem pozitív kicsengésű.

Ezeket a problémákat érdemes komolyan venni, mert már egész pici korban lelki problémákat okozhat, amelyek a gyerek felnőttkorában különösen negatívan hathatnak a személyiségre.

A gyerek nézőpontja után érdemes a sportolói (szülői) oldalt is feltérképeznünk. A férfi sportolók esetében könnyebb a helyzet, számukra nagyon komoly lelki megerősítés, hogy a gyermek anyukája folyamatosan a kicsivel van. Ez tényleg így van, de az apakép a ritka találkozások miatt eltorzulhat, túl szoros kötelék nehezebben alakulhat ki, tehát nagyon fontos, hogy az apuka a sztársportolók számára oly' kevés szabadidejét a családjával töltse.

Természetesen sokkal nehezebb dolguk van az állandó utazással járó sportokat űzőknek, számukra jó megoldás (ha megtehetik), hogy néhányszor a család is velük tartson.

Nem véletlenül foglalkoztunk először az apuka sztársportolókkal. Statisztikák szerint az igazán magas szinten sportoló nők közül csak körülbelül 5 % az anyukák aránya (ez az apukáknál 50 % felett van).

Tehát a komoly karrier kellős közepén álló hölgyeknek nagyon meg kell fontolni a babatervezést, mert könnyen veszélybe kerülhet a pályafutásuk. Ezért is jellemző, hogy ez az 5 % a hölgyeknél inkább karrierje végén vagy második felében vállalt gyermeket.

Se gyermek, se szülő szempontjából nem könnyű tehát a világszínvonalú élsport, de amennyi nehézséggel jár, annyi szépséggel is, hiszen melyik gyermek ne lenne büszke egy olimpiai bajnok szülőre? "De azért gyere haza a tévéből, apa! "

Szerző:

Kapcsolódó cikkek