Sütik, kis cipők, sapkák, kardigánok - Ajándék ötletek a nagyiktól

Már felnőtt fejjel is jóleső érzés visszagondolni azokra a szépséges baba- és gyermek holmikra, amelyeket még a nagymamáinktól kaptunk, kötve, horgolva, szívet-lelket beleadva.

Egy kisgyermek születése nemcsak a szülők, hanem a nagymamák, nagypapák életében is óriási esemény – íme egy újabb csöppség a családban, akit lehet szeretgetni, etetni, kényeztetni, játszani vele és persze ajándékokat adni neki!

A nagymamáknak sok esetben van könnyű dolguk – különösen, ha tudnak kézmunkázni, kötni, varrni, horgolni. Ügyes kezeik alatt mindig időben elkészülnek az apró sapkák, kardigánok, a kis zokniszerű cipők, ráadásul ezek az ajándékok nemcsak hasznosak, de igazán személyesek is. Bennük van a nagyi minden szeretete és igyekezete.

Persze, mára sokat változott a világ, nem minden nagymama szeret kézimunkával foglalatoskodni és nincs is mindenkinek ideje rá. Ám az biztos, hogy ezek az ajándékok még felnőttkorunkban is ott lehetnek az emlékeink között – akár teljes valójukban is, hiszen nem volt szívünk elajándékozni őket másnak.

Ahogyan nálunk a nagymamák számára megvannak a legideálisabb ajándékötletek, legyen szó bármilyen ünnepről – hiszen fényképes bögre az unokákról vagy fotóalbum mindig nagy örömöt okoz -, úgy a nagyszülő is előnyben lehet a kézügyessége miatt.

Kislányokon különösen aranyosan mutatnak a romantikus, horgolt kis sapkák, a szépséges kötött kardigánok, de fiúcskáknak ugyanúgy csodálatos kis pulóverek, cipőcskék, sapkák készíthetők. Télidőben kiváló ajándék a szép, színes sál is, vagy egy saját kezűleg kötött kesztyű.

Különösen örülni fog neki a már nagyobbacska unoka, ha a nagyi figyel arra, milyen kabátot is visel leggyakrabban, így színben biztosan harmonizálni fog az ajándéka. Minden saját készítésű holminál érdemes megfigyelnie, milyen színek dominálnak az unoka ruhatárában, így azokhoz illő darabokat készíthet.

Kis takarót szintén köthet a nagyi ajándékba, nagy örömet okozva. Ám ha abban is jártas, a kreatívabb nagymami mutatós faliszőnyeget alkothat a gyermekszobába, sőt, nem rossz ötlet a kisméretű terítőcske sem a lurkó szobájának asztalára.

Ha a nagyi kreatív, a kötés-horgolás tudományát később, az unoka felnőttkorában is jól kamatoztathatja, csak a megfelelő darabokat kell kigondolnia. A faliszőnyeg, egy terítő a komódra vagy éppen egy kesztyű akkor is jól jöhet.

Mi az, amit még páratlanul jól tud a nagyi? Például a kedvenc süteményünket elkészíteni! Az ünnepi asztalról nem hiányozhat, legyen születésnap, névnap vagy akár karácsony. A szeretettel és nagy odafigyeléssel készített, családban népszerű sütemények is csodás ajándékok – különösen, ha egy évben csak egyszer-kétszer juthatunk hozzájuk!

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a nagyitól kapott ajándékokhoz nem fogható semmi – saját készítésű meglepetéseiknek pedig hosszú ideig tudunk örülni! Lehet, hogy mi ugyanezt már nem fogjuk tudni unokáinknak biztosítani, de bízzunk benne, hogy ma is akadnak szép számmal, akik szeretnek kötni, sütni, horgolni…

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek