Pelenkakörkép – Papírpelenka kontra mosható

Anyáinknak, nagyanyáinknak ez még nem volt kérdés. Mi ökotudatos anyukák már elgondolkodhatunk azon, hogy melyik megoldást válasszuk. A döntésben nem csak a környezetvédelem, de a várható költségek is fontos szerepet játszanak.

Amikor a várakozás boldog időszakában elérkezik a pillanat, hogy összeállítsuk várva-várt gyermekünk kelengyéjét, ma már a legtöbb anyuka elgondolkodik azon, hogy a szükséges eszközökből eldobhatót, vagy mosható verziót vásároljon. Ma már a környezettudatosság jegyében, nagyon sok minden kapható tartós kivitelben is. ilyen például a melltartóbetét, intimbetét és a pelenka is. Egy brit felmérés szerint egy baba pelenkás időszakában 500-800 kg eldobható pelenkát használ el. Ez óriási terhelés a hulladékgazdálkodás számára. Érdemes tehát meggondolni az alábbi előnyöket és hátrányokat a mosható pelenkával kapcsolatban.

  1. A papírpelenka könnyű, nagyon egyszerűen használható, utazáskor, babakocsizáskor kis helyet foglal a táskában és használat után nem kell tárolni, csak kidobni a szemétbe.

  2. A mosható pelenka árát csak egyszer kell megfizetni, ha már nem használja csemeténk eladható vagy a kistestvérnek átruházható. Feltéve, persze ha biztosak vagyunk a tisztaságában.

  3. Az anyukák véleménye megoszlik a mosható pelenkával kapcsolatban. Többen azt tapasztalták, hogy túl nagy a „csomag” a baba popsiján így nem adható rá a gyerekre az egyébként méretének megfelelő ruhadarab.

  4. A mosható pelenkák használatához szükséges gondoskodnunk a szennyes tárolásához megfelelő áztatásra is alkalmas pelenkatárolóról. Figyelnünk kell, hogy a vásárolt csomag darabszáma alapján milyen időközönként kell mosnunk és biztosítanunk kell megfelelő helyet a szárításhoz.

  5. Mielőtt beruházunk egy komplett csomagba kérhetünk – akár több gyártótól is – próbacsomagokat. Ezeket akár papírpelenka használata mellett is kipróbálhatjuk és kitapasztalhatjuk számunka fontos előnyeit, hátrányait és kiválaszthatjuk, hogy melyik típus és gyártó terméke a legjobb babánk számára.

  6. Kérdezzünk meg anyukákat, akik használnak mosható pelenkát, hogy mi a véleményük, milyen tanácsot tudnak adni a kiválasztással kapcsolatban.

  7. A környezettudatosság mellett a másik legfontosabb érv a mosható pelenka mellett az ára. Különböző számítások alapján az eldobható papírpelenka a gyermek szobatisztaságáig kb. 250-400 ezer forintba kerül, míg a mosható pelenka ára ennek töredéke 100-150 ezer forint a mosás és egyéb kiegészítők költségeivel együtt. Ráadásul érdemes utánajárni, hogy az illetékes önkormányzat nyújt-e támogatást a mosható pelenkához.

Összességében megállapítható, hogy talán érdemes meggondolni a mosható és eldobható pelenkák közös használatát. Otthon, kényelmes körülmények között általában van időnk és lehetőségünk a mosható pelenkával kapcsolatos plusz teendőket felvállalni, míg utazáskor, az otthonunktól távolt töltött időszakban használhatunk papírpelenkát. Már így is sokat tehetünk környezetünkért.

A papírpelenka kényelmes a babának és az anyának egyaránt. Ma már azonban vannak, mosható változatok melyek nyújtják ugyanezt a kényelmet és biztonságot csak nem szennyezik a környezetet és összességében olcsóbbak is.
Szerző:

Kapcsolódó cikkek