Mit viseljen a gyermek? - Téli alapdarabok az apróságoknak

Hogyan öltözzön télen a csemete? Az alap darabok minden korosztály számára megvannak, gondoskodva arról, hogy legyen bár 4 hónapos vagy 1 éves, sose fázzon a hűvösebb időben.

A túl hideg vagy túl meleg hőmérséklet egyaránt rosszul érinti a felnőttet és a pici gyermeket, ám utóbbiak esetében nekünk, a szülőknek kell gondoskodnunk arról, hogy a csemete a körülményeknek megfelelően legyen felöltöztetve.

Kezdetben a rugdalózó, a body, kis sapka, zokni mindennapos viselet, a pólók, a nadrágok, szoknyák, kapucnis pulóverek később játszanak nagyobb szerepet.

1. Egy baba teste számára 0-5 hónapos kor között alap védelmet biztosítunk télen a hosszú ujjú body-val, rugdalózóval, vékonyabb pulcsival és harisnyával. Erre adjuk fel a kabátot, egy kényelmes nadrágot illetve vastagabb zoknit, esetleg mamuszt.

Célszerű viszont ilyenkor levegőztetés, séta, bevásárlás alkalmával feladni a babára bundazsákot. Meleg, kényelmes öltözet a hideg hónapokban, elég a kisgyermeket belefektetni és bezipzározni. Mivel egy közös térbe zárjuk a végtagjait, így jobban melegíti, mint ha overallt adnánk rá. Természetesen autóban zipzározzuk szét a zsákot és szolgáljon inkább kistakaróként. Ne feledjünk adni a babára sapkát, sálat sem!

Overall szintén adható a babára, de kevésbé praktikus a használata (kivéve a biztonsági öv szempontjából) mint a bundazsáké. Megfelel a kabátnak, de az overall fölé levegőztetéskor takaróra is szükség lehet. Ha nincs lábfejrésze az overallnak, téli cipőt, csizmát adjunk a gyermekre! Ha az overallhoz nem tartozik, akkor sapkával, sállal, kesztyűvel is szereljük fel a babát.

2. 6-12 hónapos korban, amikor a gyermek nagy eséllyel már megtanul ülni, a bundazsák szintén kiváló viselet télen. Alá ilyenkor már adható vastagabb pulóver vagy kardigán, amit egyszerűbb kigombolni, valamint ajánlott a már vastagabb anyagból készült nadrág is.

Babakocsiban sétáltatáshoz rögzíteni kell a bundazsákot az ülés tetejére, majd azon átfűzni a biztonsági övet. Így semmilyen plusz takaró nem szükséges. A gyermek ebben a korban már szívesen kidugja karjait a bundazsákból, ezért javasolt a vastagabb pulcsi és a kesztyű. Kiscipő mehet a gyermek lábára, mely lehet könnyedebb anyagból is.

Ha overall viselete mellett döntünk, levegőztetéskor plusz takaróval érdemes a gyermek lábát bebugyolálni, hogy ne fázzon.

3. 13-23 hónapos, azaz bölcsődés korban az apróságok többsége már képes kezdetben kezein-térdein mászni, majd kapaszkodva és önállóan járni. Ilyenkor az alap téli ruhadarabok mellett a sétákhoz, levegőztetéshez, kinti játékhoz már komolyabb öltözet kell – bundazsák helyett ajánlott használni a babakocsi tartozékaként megtalálható lábzsákot. Szükséges viszont ráadni a lurkóra téli kiscsizmát, hótaposót.
Overallban érzi majd magát télen legkényelmesebben a már izgő-mozgó gyermek. Praktikus, meleg és könnyű kezelni – jobb, ha több is van belőle. Alá a hosszú ujjú body, harisnya vagy leggings, pulcsiból a vastagabb, valamint a kiegészítők: sál, sapka, kesztyű és bélelt kiscsizma. Ne öltöztessük túl a gyermeket, mert a sok mozgás mellett felesleges – túlságosan melege lesz.

Viselhet a gyermek téli kabátot is természetesen, de alá a hideg és a hajolgatás miatt fontos kantáros nadrágot ráadni – így a dereka biztosan nem lóg majd ki.

4. Óvódások számára legpraktikusabbak a könnyen viselhető, pamut alapanyagú alap ruhadarabok, melyek – ha nem akarunk vele sok gondot -, célszerűbb, ha nem gombosak, megkötősek vagy csatosak, hanem egyszerűen kezelhetőek.

Öltöztessük rétegesen az óvodást, póló vagy trikó legyen rajta a blúz, pulcsi vagy ing alatt, melyhez télen vastagabb nadrág, vastag harisnya vagy szoknya csatlakozik. Ha rétegesen öltöztetjük a gyermeket, könnyebb megoldani, ha melege van vagy fázik. Lábára kerüljön meleg csizma és persze kinti tevékenységekhez sapka, sál, kesztyű.

Fontos, hogy olyan ruhadarabokkal lássuk el a gyermeket, amelyek nem akadályozzák, gátolják őt a kényelmes mozgásban – a közérzetét se rontsa, hogy túl melegen vagy túlságosan lazán van felöltöztetve. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy esetleg a ruha szabása nem kényelmetlen!

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek