Milyen játéknak örül a gyermek?

Attól függően, hogy hány hónapos, majd pedig hány éves, különböző játékok kötik le a kisgyermeket.  Milyen meglepetésekkel kedveskedhetünk neki?

Néha úgy érezzük, egy pici gyermeknek nem egyszerű játékot venni - egy nagyobbacskánál már lehet tudni, minek örülne, például mert ismerjük a kedvenc meséjét. Korcsoporttól függően megvannak azonban azok a játékok, amelyekkel le lehet kötni a lurkót, ami hozzájárul készségei fejlesztéséhez és aminek nagy eséllyel örülni is fog.

Egy kisbabánál a figyelem lekötése a lényeg a játékokkal – mivel egy baba még csak enni, inni, aludni tud, a köztes időben pedig fekszik, illetve anya vagy apa tartja a karjában. Ilyenkor a lágy anyagból készült, színes, formáját tekintve érdekes, esetleg zenélő játékok, figurák keltik fel a baba érdeklődését. Anyaguk legyen biztonságos és lehetőleg ne lehessen szétszedni apróbb részekre, amit a baba véletlenül a szájába vehet, lenyelhet!

Ha a gyermek eléri a három hónapos kort, féléves koráig bátran válasszunk neki olyan játékot, ami a készségeit, koordinációját, egyensúlyérzékét fejleszti. A plüssök, a babatükör, zenélő figurák, stabilitását elősegítő rugdalózók vagy kis hinták, baba étkészlet is jöhet.

A hattól tizenkét hónapos gyermekeknek a formákon és színeken túl már a szavak formálásának fejlesztése is fontos. Ideálisak számukra a formabeillesztő játékok, az építhető fajátékok, fürdőjátékok, vagy például a járás fejlesztésében segítséget nyújtó, tologatható kis kocsi. Segítse a játék a stabilitását, a szavak tanulását, a készségek fejlesztését!

Egy éves, vagyis 12 hónapos kortól 18 hónapos koráig a kisgyermek, aki már megtanult járni, szeretné felfedezni maga körül a világot. Imitálja a szülei cselekedeteit, ezért olyan játékokra van szüksége, amelyek segítségével akár különféle szerepekbe is bújhat.

A kislányok gyakran anyukát játszanak, ezért kis babakocsi, baba tökéletes játék számukra. Remek választások a pedálos kis járgányok, amelyekbe a csemeték beleülhetnek. Sőt, a bicikli ebben a korban már nélkülözhetetlen „közlekedési eszköz”!

Kiváló ötlet a kisméretű barkácsasztal, a homokozókészlet, a kisház az udvarban – ezekkel a gyerekek hosszú ideig is képesek elfoglalni magukat. Kisautók, könyvek ilyenkor már bátran adhatók a gyermeknek. Ne feledjük, hogy a gyerkőcök rajzolni a szeretnek, ezért minden ehhez szükséges dolgot is vehetünk nekik.

A fejlesztő társasjátékokkal, a bábokkal, mesefilmekkel és a sportolással kapcsolatos eszközökkel (például műanyag teke készlet) is sokban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a lurkó készségei, fantáziája fejlődjön és még jobban kinyíljon számára a világ!
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek