Mi kerüljön a Mikulás-csomagba?

Megkezdődött az év legédesebb hónapja, a szó szoros értelemben. Megmutatjuk, hogy nem csak csokiból áll a világ.

Ezen a héten látogat el minden kisgyermekhez a Mikulás a bölcsődében, az óvodában, a városközpontban, a színházban és még sorolhatnám, hogy hány helyen jelenik meg a kedves öreg apó, aki természetesen minden alkalommal, édességgel kínálja a gyerekeket. A legtöbb szülő ilyenkor elszörnyedve nézi, ahogy gyermeke a sokadik szaloncukrot, mézeskalácsot, csoki mikulást tünteti el a szájában. Persze ott a lehetőség a gyerek megállítására, de azt hiszem nem kell sokat magyaráznunk a csoki megvonásra adott válaszreakciót. Mit tehet ilyenkor egy felelős szülő (azon kívül, hogy megadja magát a helyzetnek)? A legokosabb, ha kitalál valami csoki pótlékot, hogy egyrészről változatosabbá, másrészről pedig egészségesebbé tegye ezeket a heteket, elterelve a gyerek figyelmét az édességekről. Íme, 12 ötlet, hogy a mikulás-csomag igazi örömöt okozzon, de ne hasfájás legyen a vége.

 1. aszalt és friss gyümölcsök
 2. magvak (1,5 éves kor fölött)
 3. teljes kiőrlésű keksz
 4. lufi
 5. kreatív holmik: például mikulásos nyomda, mintás cellux, formanyomó
 6. kifestők
 7. verses levél a Mikulástól
 8. plüss figurák
 9. apró játékok
 10. hógömb
 11. téli dekorációs anyagok
 12. képes vagy mesés könyv

A gyerekek számára a Mikulás misztériuma számít leginkább, ezért fontos, hogy teremtsék meg a hangulatot. Ne csak az ajándékok kerüljenek az ablakba, hanem próbáljanak családi hagyományt is teremteni. A közös készülődés már a levél megírásával, megrajzolásával, rituális feladásával kezdődhet, majd a cipők kikészítése, a közös várakozás izgalma fokozhatja az izgalmat. Szintén egyedivé varázsolhatjuk ezt a napot, ha rendszeresítünk egy mikulásos piros-fehér teríték szettet, melyet csak ezen az estén veszünk elő, néhány mikulásos gyertyával, mécsessel. Ilyen környezetben az egyszerű szendvics vagy virsli is fejedelminek fog tűnni, és a csokik vagy nyalókák is visszaszorulnak a második helyre a piros-fehér varázslat mögé.

A legokosabb, ha kitalál valami csoki pótlékot, hogy egyrészről változatosabbá, másrészről pedig egészségesebbé tegye ezeket a heteket.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek