Kiscipők az első lépésekhez

A várva várt gyermek megszületése után, egy sor izgalmas, örömteli dolgot élhet át a szülő a kicsivel kapcsolatban. Várja az első mosolyt, várja, mikor fordul meg először, mikor kezd el mászni. Ilyen várva várt csoda a baba első lépései is. Azt gondolnák, hogy az első lépés megtételekor már szükség van cipőre a gyermeknek, de a kérdés ennél bonyolultabb, mivel alapvetően nem ajánlott a pici babák lábát cipőbe bújtatni. Az egészséges járás alapja.

A gyermek első lépéseit otthon a lakásban teszi meg, ami abból áll, hogy egyik bútortól eltotyog egy másik bútorig azok mentén. A legideálisabb az lenne, ha a csupasz talpa érintkezne a sima talajjal. Természetesen a szülők félnek, hogy felfázik a gyermek, s ezért a lakásban is adnak rá valamilyen lábbelit.  A legjobb megoldás a tappancsos zokni, mivel szinte eggyé válik a láb felületével. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, érdemes minél többet kimenni a babával a kertbe, a szabadba, hogy ott gyakorolja a járást, mezítláb. Ha a baba már bátrabban lépeget, akkor érdemes a csodás babacipők világát felmérni és megvenni az első lábbelit a gyermeknek. Fontos, hogy milyen cipőt veszünk a gyermekünknek.  A kicsi lábbelije akkor jó, ha könnyű, puha és hajlékony talpú. Ugyanakkor legyen könnyű, rugalmas és ne csússzon. Ezekben mozgatni tudja az ujjait és a lábfej valamennyi apró izmát, amelyek erősödése kedvezően befolyásolja a lábboltozat kialakulását. Mindezek mellett a cipő legfontosabb tulajdonsága, hogy tartja a sarkakat két oldalról. Nem a magas szár a lényeg, hanem a cipő kérge, ezt érdemes megnyomni vásárláskor, hogy elég kemény-e, van-e tartása. A stabilitás érdekében válasszunk bőr vagy műbőr cipőket. A kezdő szülőknek nagy fejtörést okoz, hogy mekkora cipőt is vegyenek a babának. A legjobb, ha a vásárláskor velünk van a kicsi is és fel tudjuk rá próbálni. Arra figyeljünk a próba során, hogy a baba bokája és a cipő közé még be tudjuk csúsztatni az ujjunkat, valamint a cipő orra és a baba leghosszabb lábujja között is legyen még egy szűk ujjnyi hely.  Felmerülhet bennük, hogy, hogy nem lesz e nagy ebben az esetben a cipő. Egyértelműen nem. A cipőnek elég teret kell biztosítani a lábujjak mozgásához, mivel az éppen elinduló babák, még nem úgy járnak mint mi, gyakran behajlítják a lábujjukat is.

Használt cipőt adhatunk-e a gyerekre?

Régen ez nem volt kérdés, mivel általában a nagyobb testvértől megörökölte a kisebb a testvér a lábbeliket. A használt cipő is jó, ha nincs kitaposva é s tart a kérge. A legkisebb méretű cipőket tudják a legkevésbé elkoptatni a gyerekek, de az ünneplő cipők is szép állapotban meg szoktak maradni. A lényeg, hogy nagyon viseletes cipőt ne adjunk rá.

A kicsi lábbelije akkor jó, ha könnyű, puha és hajlékony talpú. Ugyanakkor legyen könnyű, rugalmas és ne csússzon.
Szerző:

Kapcsolódó cikkek