Hol vásároljunk a babának? – Új kontra „turiruha”

Amikor kiderül, hogy egy pár babát vár, anya és apa hajlamos rövid időn belül igen nagy mennyiségű holmit felhalmozni a születendő gyermekének, sokszor pénzt sem kímélve. De megéri a drágább új ruhákból, kiegészítőkből válogatni?

Egy kisbaba nem kérdi, hogy a ruha, ami rajta van, új-e vagy vajon hordta-e már másik bébi is előtte.

Teljesen természetes, hogy amikor megtudjuk: gyermeket várunk, a kezdeti lelkesedésben olyan dolgokra ragadtatjuk magunkat, hogy olykor még a legdrágább holmikból is becsúszik néhány darab. Sok szülő érzi úgy, hogy születendő babájának mindenből a legjobbat szeretné adni, ezért – ha teheti – költséget nem kímélve vásárol be neki. Fel sem merül benne, hogy használt dolgokat viseljen a gyermeke.

A kérdés az, megéri-e a folyamatosan növögető kisbabának mindenből a legjobbat, legmárkásabbat venni, hiszen úgyis rövid időn belül kinövi? Ha anya és apa nemcsak egy gyermeket tervez, akkor a szép, minőségi holmik természetesen továbbadhatók a kistestvérnek is. Sok szülő ért egyet azonban abban, hogy a mai turkálókban olyan, mutatós és minőségi gyermekholmik találhatók meg, ráadásul kilóra, amiket nem érdemes otthagyni. Egy vadonatúj babaruha áráért akár több hasznos darabot is vásárolhatunk.

Lehet az rugdalózó, body, nadrág, kisszoknya, előke, kisruha, sapka, pulcsi vagy tunika, de akár textilpelenka és hálózsák is. A turkálók mellett egyébként manapság az internetes „turik”, vagyis más anyukák által kínált használt babaruhák is igen kapósak. Sok esetben a használt ruhák között többféle színűt is megtalálunk, nemcsak az általános, kék, zöld vagy lányok esetében rózsaszín darabokat.Szerencsések azok a párok is, akiknek ismeretségi körében nagyjából ugyanakkor születtek a gyermekek, mint az övéké. A ruha-cserebere így is tökéletesen megoldható.

A szülők tapasztalatai alapján egy bébinek a kezdőcsomag összeállítható új holmikból, de turkálóból is – ugyanolyan szép, hasznos, minőségi darabokat lehet kifogni, mintha újonnan vásárolnánk őket, persze kicsit több időbe és energiába telhet, mire a megfelelőeket kiválogatjuk.

A minőség tekintetében babakocsit, babaágyat megéri újat venni – persze, ha használtan rákadunk olyan szülőknél, akik vigyáztak rá és láthatóan jó állapotban van a dolog, szintén jól járhatunk.
Érdemes elvégezni egy kis számolást a baba fogadása előtt és eldönteni, mi az, amit mindenképp újonnan szeretnénk megvenni – és esetleg a harmadik gyermeknek is jól fog jönni -, és mi az, amire nem szánunk túl sok pénzt.


Tény és való, hogy a pici gyermekek hamar kinövik a vadonatúj és a turkálós ruhát is, ezért leginkább a szülők hozzáállásán és pénztárcáján múlik, hogy mit honnan szereznek be, márkás üzletből, középkategóriás bababoltból vagy a jobb turkálókból.
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek