Hogy öltöztessük gyermekeinket tavasszal?

Gyermekeink öltöztetése alapos fejtörést szokott okozni, nemcsak a leghidegebb hónapokban, hanem a jó idő érkeztével is.


Köztudott, hogy a tavasz a legszeszélyesebb évszakunk, szinte kiszámíthatatlan az időjárás. Két szempontot vegyünk figyelembe: a gyermekünk érezze kényelmesen magát az öltözékében, és ne adjunk esélyt a megfázásra sem. Gyakori probléma a túlöltöztetés, mivel a szülők többsége attól tart, hogy a gyermek könnyen megfázik, azonban a vastag ruházattal éppen ellenkező hatást érhetünk el.

Tartsuk szem előtt, hogy mindig a gyermek alkatának megfelelő ruhát adjunk rá, amelyben jól érzi magát, tehát ne legyen túl szűk, ne nyomjon, ne szorítson sehol.

A legcélszerűbb, ha pamutanyagból készült a ruha, ezzel elkerülhetjük a meleg okozta bőrkiütéseket. A gyerekek nagy mozgásigénnyel rendelkeznek, így a műszálas ruhákba könnyen beleizzadhatnak.

Az újszülöttek hőháztartása még nem működik megfelelően, ezért 6 hetes korukig egy réteggel többet adjunk rá, mint egy felnőttre. 1 éves korig (amíg a baba fekszik vagy ül a babakocsiban) szintén lehet rajta egy plusz réteg, de arról ne feledkezzünk el, hogy ebbe beletartozik a takaró is.

Később, amikor a kicsi már elmúlt 1 éves akkor öltöztethetjük hozzánk felnőttekhez hasonlóan: nadrág (melegebb idő esetén rövid nadrág) , póló, pulóver, esetleg kiskabát a szelesebb napokon.

Ilyenkor tavasszal oda kell rá figyelni, hogy nagyon gyorsan változik a hőmérséklet, illetve előfordul gyakran az is, hogy meleg van, de hűvös szél fúj. Ebben az esetben nagyon praktikus megoldás a cipzáros pamutmellény, amelyet gyorsan le lehet venni, ha eláll a szél.Kisebb gyerekeknél, 15-20 fok között nem igazán kell sapkát hordani, de nagy szélben vagy tűző napsütésben mindenképp ajánlott.

A gyermekeink a szemünk fényei ezért fokozattan vigyázzunk az egészségükre, amellett, hogy ők is jól érezzék magukat szép, tiszta  ruhájukban.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek