Gyerekzsúr 7 lépésben

Sok helyen már óvodás korban, de legkésőbb első osztályban megkezdődik a szülinapi bulik rendezésének rendkívül hálás időszaka. Előbb utóbb azonban minden családot utoléri, hogy gyermeke bulit szeretne tartani…Semmi ok a pánikra, segítünk!

Ez egy szülő számára nem csak annyiban jelent kihívást, hogy mindig törheti a fejét, hogy milyen ajándékot szerezzen be a soron következő ünnepelt megköszöntésére, akit jórészt nem is ismer, és nem is csak az, hogy ha véletlenül nem kap meghívót gyermeke valahova akkor azt hogyan rendezi le, hanem bizony előbb-utóbb ki lesz találva az is, hogy a saját gyermeke is szeretne egy zsúrt tartani.

A legtöbb édesanya az első sokk után pedig lázasan elkezd gondolkodni, hogy mikor legyen, hány gyereket engedjen meghívni, mit adjon nekik enni és a két legfőbb kérdés, hogyan fogja őket szórakoztatni és/vagy rendben tartani, hogy aztán három kőkemény óra után mindenkit épségben, egészségben, de teli élménnyel és fáradtan adjon vissza szüleinek.

 1. Időpont kiválasztása
  Legjobb egy szombat délután, amikor még nincs együtt feltétlenül a család, de dolgozni, délutáni edzésre, külön órára, bevásárolni sem kell szaladni. Az egyik legnagyobb hiba az lenne, ha megengedné, hogy a leendő meghívottak javaslatokat tegyenek az időpontra. Természetesen egy-két fontos szempontot figyelembe vehet, de a döntés joga maradjon önöknél, nehogy sértődés legyen.
 2. Meghívók szétküldése
  A szülőknek kell eldöntenie, hogy hány gyermeket hívjanak meg. Ez természetesen függ attól, hogy mekkora a lakása, van-e udvar, lesz-e felnőtt segítség a buli ideje alatt. A meghívóba érdemes beleírni, ha van lehetőség például medencézni, de meg kell adni a telefonszámot is hogy a többi szülő kapcsolatba tudjon lépni velünk. Annak is fontos lehet utánajárni, hogy meghívottak listáján szerepel-e olyan gyermek, akinek valamilyen táplálék-allergiája van, amire figyelnünk kell az étel készítésekor. Egyértelműen tisztázni kell azt is, hogy testvér jöhet-e, és pontosan hány óráig tart a buli, mikorra lehet menni a gyerekekért. Ezzel letudjuk a beülésre hajlamos szülők gondját, viszont egy számunkra kedves szülőtárssal összefoghatunk, hogy kölcsönösen segítsük egymást a zsúrtartásban.
 3. Visszajelzések
  Nagyon fontos, hogy pontos visszajelzést kapjunk, hogy hány gyermek fog valóban eljönni, még így is közbe jöhet egy váratlan betegség. Nem mindegy ez az információ sem az előkészületeknél, sem pedig a buli sikerének szempontjából sem.
 4. Bevásárlás
  Írjon össze mindent egy listára, gondolja át előre, hogy mit szeretne feltálalni, ahhoz mire lesz szükséges, milyen játékokat szeretne rendezni, ahhoz miket kell vásárolnia. Ha nem akarja nehezíteni a saját dolgát akkor, vegyen minden étkezésre szükséges dologból eldobhatót. Lufikkal, színes kreppszalagokkal, esetleg lampionokkal, egy boldog születésnap felirattal könnyen és kis befektetéssel lehet megteremti a hangulatot. Színes papírokból lyukasztóval készíthet színes konfettit az asztalra.
 5. Előkészületek
  A lakást vagy udvart tegye a gyerekek számára minél kényelmesebbé, praktikusabbá, és a lehető legnagyobb mértékben biztonságossá.
  Ha lehet alakítson ki külön részt az evés-iváshoz, és külön részt a játékoknak. Ha van udvaruk, tegyen szabaddá annyi területet, hogy nyugodtan szaladgálhassanak, labdázhassanak a gyerekek, ha szeretnének.
  A poharakra írják fel a gyerekek nevét, így nem kell minden iváshoz másik poharat elővenni, készítsen ki egy tálban rágcsálnivalót, és ha lehet szívószálas üdítőt amit nem tudnak kiborítani, szétönteni.
 6. Játékok, programok – néhány egyszerű ötlet
  Nyaklánc és karkötő fűzése müzli karikából, színes mintás száraz tésztából
  Lufi fújó verseny
  Táncverseny
  Lufi rajzolás
  Közös óriáskép készítés
  Egész alakos test átrajzolás majd kiszínezés
  Akadályverseny: labdapattogtatás, zsákban ugrálás, békaügetés, talicskázás, labdavezetés seprűvel, célba dobás
 7. Búcsúzóul
  Kedves ötlet ha az ünnepelt búcsúzóul megajándékozza vendégeit. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég ha a saját maguk által felfújt és kifestett lufit elvihetik, vagy a buliban készült képeket a szülők számára elérhető helyre feltöltjük.
„A legtöbb édesanya az első sokk után pedig lázasan kezd gondolkodni, hogy mikor legyen, hány gyereket engedjen meghívni, mit adjon nekik enni és a két legfőbb kérdés, hogyan fogja őket szórakoztatni…”
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek