Bársonyos simogatás - Olaj – nem csak babáknak

Különös nemzedékváltás figyelhető meg a babakozmetikumok használatában. Egyre gyakoribb, hogy míg a nagyobbacska gyermek már a felnőttesen divatos termékek felé kacsintgat, addig a mama vagy megtartja, vagy épp visszatér a babaápolókhoz, a saját bőre ápolására is. 

A legkisebbek számára készült, magas minőségű testápolók iránt a szülők körében is nagyobb a bizalom, hiszen különös gondossággal, válogatott alapanyagokból készülnek, és sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek szánt szerek. Ma már több olyan kozmetikum is kapható, amely a babának s mamának egyaránt kedvére való. Az olajok pedig kifejezetten előnyösek mind a kicsik, mind a nagyok bőrápolására.

Mivel a babák bőre gyorsabban kiszárad – de ezzel a gonddal sok felnőttnek is meg kell birkóznia – fürdés után az olaj a legcélszerűbb bőrük mindennapi ápolására. Nedves bőrön vékonyan eloszlatva a bőr hidratáltabb marad, mint száraz felületen a krémes testápoló használatával. A gyógyszerészeti tisztaságú paraffinolajat már több mint 100 éve használják a gyógyszergyártásban és a kozmetikai iparban is.

A kisbabák számára különösen élvezetes és lazító a lubickolás utáni lágy masszás. Fürdetés után csöppentsünk hát a tenyerünkre egy kevés olajat, lágyan dörzsöljük össze, hogy kellően meleggé váljon, majd szelíden masszírozzuk át a testét. Közben beszélhetünk, akár dúdolhatunk is halkan. A szeretetteljes érintés – melyik felnőtt ne tudná a maga tapasztalata alapján is – mindig örömöt, megnyugvást és felszabadultságot okoz! A kicsiknél sincs ez másként. Sőt, azon csecsemők, akik rendszeres – reggeli vagy esti – masszázsban részesülnek, kevésbé stresszesek, ritkábban grimaszolnak, szorul ökölbe a kezük…  ráadásul gyorsabban gyarapodik a súlyuk.

Az egészséges bőr ápolására tehát különösen alkalmasak az újszülöttek számára kifejlesztett, olajok. Puhítják és bársonyossá varázsolják a bőrt, s mindeközben védik is a külső behatásokkal szemben. Ezen tulajdonságok miatt kiválóan alkalmasak a felnőtt test ápolására is. Az olajok alkalmazását sokan azért nem kedvelik, mert egyfajta ragadós, végül is kellemetlen érzést keltenek. Ám, ha az olajat közvetlenül fürdés után, még vizes bőrön kenjük el, majd lágyan felitatjuk a maradék nedvességet, az olaj nem kelt tapadós érzést, éppen ellenkezőleg: garantáltan finom testápolóként szolgál.

Olajgélt érdemes használni, ha kicsit kezelhetetlennek érezzük az olaj állagát. Az olajgél állagának  köszönhetően masszírozásra is kiválóan alkalmas. A kicsit feszültebb és mozgékonyabb babáknak pedig elalvás előtt nyugtató aromaolajos masszírozás adhat megnyugvást, amely vékony védőréteget is képez és kellően hidratáltan tartja a bőrt. Masszírozás közben kioldódnak az aromák, s ez nyugtatóan hat a babára – de a mama is átéli a kisugárzó harmóniát.

Nem meglepő hát, ha a kisgyermek és anyukája ugyanolyan babakozmetikumot használ. Sőt, ha ezt a nagyobbacska észre is veszi: jé, anyu, te is ilyent… akkor bizony ez áttételesen nemcsak a kötődést erősíti, de a gyermek önbizalmát is növeli, egy kicsit rögtön „felnőttebbé” válik (szerencsére, annak minden kockázata és káros mellékhatása nélkül).

Kapcsolódó cikkek