Nagy bajt okozhat az alkohol terhesség alatt

Egy születésnap, egy csajos este vagy bármilyen rendezvény próbára teheti azt a kismamát, aki megszokta, hogy elkortyolgat pár pohár alkoholt társaságban – Ám nem éri meg kockáztatni, ha kisbabát hordunk a szívünk alatt. Lássuk, hogy miért.


Annak a nőnek, aki korábban hozzászokott, hogy társasági eseményeken alkoholt iszik, okozhat némi fejtörést a következő parti, immár várandósan. Nem szívesen nézegeti, ahogy a többiek becsiccsentenek, de tisztában van azzal, hogy árthat a magzatnak, ha alkoholt fogyaszt.


Valóban ekkora gond ez?
Ám megfordulhat a kismama fejében, hogy valóban ekkora probléma-e ez? Nem fér bele az estébe 1-2 pohár? Nos, a válasz nem. Mégis, a terhes nők egy része iszik szeszes italt. Egy közelmúltban végzett tanulmány kiderítette, hogy a várandós hölgyek 10,2 százaléka fogyasztott alkoholt a felmérést megelőző 30 napban. A szülőképes korú nőknek pedig 50 százaléka iszik.


Komoly következményekre lehet számítani
A terhesség alatti alkoholizálás magzati alkohol-szindróma nevű rendellenességet (Fetal Alcohol Syndrome Disorder - FASD) okozhat, amely a szülés előtti szeszes ital fogyasztás következménye. Tanulmányok szerint ráadásul 1000 terhességből 24-48 esetben következik be, s lehetséges, hogy a valódi szám ennél magasabb, ha az esetet nem diagnosztizálják.


Nyissuk ki a szemünket
Lássuk, hogy mit is tesz valójában az alkohol a várandósság alatt. Amennyiben a kismama valamennyi trimeszter alatt iszik, a rendellenesség esélyét 65 százalékkal növeli, ez 65-ször nagyobb valószínűséget jelent ahhoz képest, ha egyáltalán nem fogyaszt alkoholt. A terhesség alatti ivás a hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome - SIDS) esélyét is növeli, mely vezető oka a kisbabák elhalálozásának.
A fenti okok miatt a szakemberek megerősítették azt a véleményt, miszerint kevés mennyiségű alkohol sem biztonságos a terhesség idején.

Mindez talán túlzott óvatosságnak tűnik, ám érdemes megfontolni, hogy az orvosok sem tudják pontosan megmondani, mennyi szeszes ital váltja ki a magzati alkohol-szindrómát, illetve, hogy kinél mekkora ez a mennyiség. Annyit tudunk, hogy bármennyi behatolhat az anyaméhbe és a baba potenciálisan ki van ennek téve.


A magzati alkohol-szindróma és figyelemhiányos hiperaktivitás zavar
Ez a rendellenesség testi hibák széles tárházát, valamint viselkedési- és szellemi problémák lehetőségét hozza magával. A fizikai rendellenességek közé sorolhatók a szokatlan arcvonások, kis áll, kis koponya és szájpadhasadék (rés a száj felső részén), valamint szívproblémák. Gond lehet a memóriakészségekkel, a problémamegoldással és érveléssel – számos dologgal, amely a gyermek teljesítményét gátolhatja az iskolában. Ráadásul, ezeknek a gyerekeknek, tinédzsereknek 95 százalékos esélyük van arra is, hogy mentális egészségügyi gondokkal küzdjenek, mint például a depresszió és a kábítószer használat.

Képzeljük el, hogy ezen problémák közül bármelyik is fennáll a gyermekünknél. Gyakran kell orvoshoz járnunk vele, hogy állapotát javítsák, koordinációját, íráskészségét fejlesszék. Lehet, hogy speciális iskolára lesz szüksége, plusz kiadásaink lesznek – mindez nagy terhet ró ránk, mint szülőkre, nem beszélve arról, hogy a gyermek teljesítményét az iskolában állandóan követnünk kell, érdemes sűrűn találkoznunk a tanárokkal, hogy biztosak legyünk abban, jól kezelik a helyzetet.
Ha a csemetének figyelemhiányos hiperaktivitás zavara van (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD) vagy depressziós (amelyet szintén a terhesség alatti alkoholfogyasztáshoz kötnek), a különféle gyógyszerek próbálgatása szintén nem kevés időt, pénzt, energiát vesz igénybe, mire kiderül, melyik használ a leginkább.


Mit érezhet a gyermek?
Eddig azonban főleg a szülői oldalról mutattuk meg a problémát. Ám gondoljunk bele abba is, min mehet keresztül a lurkó, aki ezzel a „nehéz csomaggal” született. Hiányzó szociális képességei miatt nehezebben szerez majd barátokat, értelmi fogyatékossága, impulzuskontrolljának problémái miatt nehézségei lesznek a tanulással és megértést sem várhat mindenkitől, sőt. Sajnos, a magzati alkohol szindrómás gyermekek gyakran kerülnek összeütközésbe a törvénnyel.

S mindez annak köszönhető, hogy az édesanyjuk nem állta meg néhány pohár alkohol elfogyasztását. Gondoljuk át a fentieket és tegyük fel magunknak a kérdést: megéri?

A válasz nyilvánvalóan az, hogy nem – szülőként egészséges és boldog életet szeretnénk biztosítani gyermekünknek, ezt pedig könnyen megtehetjük már az elején azzal, ha nemet mondunk az alkoholra.

Kapcsolódó cikkek