Dupla öröm, nagyobb figyelem – Az ikerterhesség jellemzői

Egy kisbaba érkezése teljesen megváltoztatja a pár életét, hát még ha egyszerre kettőt, esetleg hármat is el kell látni! Egyre gyakoribb manapság az ikerterhesség, mely kockázatosabb az átlagosnál, ám gondos odafigyelés mellett nem érheti baj sem a babákat, sem az édesanyát. 


Vannak szülők, akik megijednek, amikor kiderül, hogy az anyuka ikreket hord a szíve alatt, mások viszont örülnek, hiszen így, úgymond, egyszerre tudják le két gyermek születését. Természetesen nagyobb odafigyelésre, szervezésre van szükség, ha több babát kell ellátni - de a kicsik kiváló testvérei lehetnek egymásnak, hiszen egyidősek. Sőt, csak pár perc választja el őket…

Az ikerterhesség jellemzői
Hogy milyen gyakran jönnek ikrek a világra, az évente változó, sőt földrajzi fekvés szerint is különböző lehet. Ma a szülések 1-2 százalékában ikrekről van szó.
Kétféle ikerpár van, az egypetéjű (valódi) és a kétpetéjű ikrek. Előbbieknél a nem megegyezik, vagy fiúk, vagy lányok, örökletes tulajdonságaik szintén egyformák. Egyezik a vércsoportjuk, ugyanolyan a testfelépítésük, képességeik. A kétpetéjű ikreket inkább nézik egyszerű testvéreknek, mint ikreknek, mert nem olyan nagy köztük a hasonlóság. Esetükben egyik lehet kislány, a másik pedig kisfiú, de azonos neműnek is születhetnek.

Mitől lehetnek ikrek?
Vannak családok, ahol az ikerterhességek jóval gyakrabban fordulnak elő, mint másutt – már az elődöknél is több ikerpár született. Ilyenkor a genetikai hajlam komoly szerepet játszik, de előfordul, hogy környezeti hatás miatt jön a világra több ikerpár. Aközött, hogy hány éves az édesanya, van-e már idősebb gyermeke, esetleg már születtek-e ikrei, nem található igazán lényegi kapcsolat. Az kiderült, hogy 30 éves kor felett nő az ikerterhességek esélyének a száma, valamint abban az esetben is, ha nem először szül az anya. Minden nőnél lehetnek bizonyos hormonális változások, melyeknek köszönhetően megnő az ikrek megfoganásának esélye.

Gondos odafigyelés kell
Az ikrekkel terhes kismamára fokozottan oda kell figyelni. Eleve komplikáltabb a gyermekek születése, mint egy átlagos várandósságnál. A rendszeres, gondos vizsgálatok és ellenőrzés mellett is sűrűn előfordul, hogy a kicsik idő előtt jönnek a világra, gyakoribb az újszülöttek körében a halálozás is. Megtörténhet, hogy egyik baba jobban fejlődik a másiknál, súlyosabb, érettebb nála, s mire megszületnének, ez a gond is nyilvánvalóbb lesz.

Az egypetéjű ikrek esetében gyakoribb, hogy szövődmények lépnek fel. Mindez annak köszönhető, hogy a kicsik egy méhlepényen belül fejlődnek, s egyformán is kellene növekedniük – de ez nem mindig valósul meg, mint feljebb már említésre került. A két gyermek közti eltérés legfeljebb 1 kilóig fogadható el. A 28. héttől a kismamát kéthetente fontos megvizsgálni, mivel ügyelni kell arra, nem túlságosan aránytalan-e a fejlődés a babák között, s amennyiben ez megtörténik, a szülést el kell indítani, mert a kevésbé súlyos gyermek veszélybe kerülhet.

A koraszülés kockázata mindig nagyobb, ha ikrekről van szó, egyszerűen azért, mert a méh egy gyermek kihordására alkalmas igazán.

Vitaminok és ásványi anyagok
Az ikerterhességgel fokozott panaszok járhatnak – a sűrű vizeléstől a bordák fájdalmán és légzési zavaron át a fáradtságig - fontos az anyát kellő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal ellátni. Ha pedig elérkezik a várandósság 20. hete, a kismamának pihenésre van szüksége és stresszmentes környezetre. A cél, hogy a 37. hétig biztonságosan fejlődjenek a babák, így már nem valószínű légzési problémák kialakulása, egyiküknél sem.

Biztonságosabb a szülés megindítása
Ikerterhesség esetén a szülést érdemesebb beindítani, amikor eljön az ideje – ezzel ugyanis csökken a felmerülő problémák esélye, mely abból adódhat, hogy nem teljesen egyforma a picik súlya, vagy elégtelen a méhlepény. Az anya, az apa és az orvos egyaránt jobban rákészülhet a babák érkezésére, ami fokozott biztonságérzettel jár.

Kapcsolódó cikkek

Akciós ajánlataink