A terhesség alatti táplálkozás a magzat felnőttkori egészségére is hatással van

A magzat növekedésével a kismama vitamin- és tápanyag-szükséglete is megsokszorozódik, a várandósság alatt viszont az anyukák többsége nem figyel a megfelelő pótlásra. Pedig a hiányállapot nem csak az anyuka, de a magzat felnőttkori egészségét is negatívan befolyásolhatja.

A terhesség alatt nagyobb eséllyel alakul ki például vashiányos vérszegénység: az ENSZ becslése szerint  a várandós nők több mint fele szenved ebben a betegségben, világszerte. Az első pár hónapban szinte naponta fellépő hányinger és rendszertelen étkezés miatt a vas nem képes megfelelő mennyiségben felszívódni a szervezetben. A hiány viszont csak sokkal később, a terhesség 7-9. hónapjában lép fel, hiszen addig a fejlődő magzat a kismama szervezetének tartalékait használja fel.  A vasban gazdag táplálkozás elengedhetetlen: a hiányállapot nemcsak a koraszülés vagy a kis súllyal való születés kockázatát növeli, de az érintett kismamák nagyobb eséllyel vesztenek jelentős mennyiségű vért is a szülés során. A megfelelő vasszint segít megelőzni a terhesség alatt a gyengeséget, fáradtságot, ingerlékenységet, ráadásul nélkülözhetetlen szerepet játszik a babák agyfejlődésében is.

A D-vitamin-bevitelnek ugyancsak meghatározó szerepe van a baba fejlődésében - a terhesség alatt fellépő D-vitamin-hiány jelentős mértékben növeli az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását, és a baba immunrendszerének, csontozatának, idegrendszerének nem megfelelő fejlődéséhez vezethet. Az ideális vitaminszint fenntartása sajnos változatos táplálkozással sem biztosítható: a D-vitamint tartalmazó ételek (tojás, hal, máj) gyakori fogyasztása esetén is csak kb. 80 NE D-vitaminhoz jut a szervezet, a terhesség alatt szükséges 2000 NE helyett.

A D-vitaminpótlás a szülés után kulcsszerepet tölt be a baba fejlődésében is: 1 éves korig az orvosi előírások alapján naponta kell pótolni, de az első születésnap után sem szabad megfeledkezni a beviteléről. A hozzátáplálás időszakában a változatos étrend részeként a korosztály számára kifejlesztett tejalapú gyerekitalok is segíthetnek a megfelelő pótlásban.

Ha kíváncsi vagy, kisbabád elég D-vitaminhoz jut-e, próbáld ki kalkulátorunkat az Első 1000 Nap Program oldalán: https://goo.gl/dnlRrt

Szerző:

Kapcsolódó cikkek

Akciós ajánlataink