Megosztás
Értékelés

Zöldségek, gyümölcsök, virágok fóliából - Mi kell a fóliázáshoz?

0 értékelés
Értékeljen
Fóliasátorban növekedhetnek kiültetésükig egyes vetemények és virágok is. Számos zöldségféle van, melyeket úgy tudunk szaporítani, hogy elvetjük a magot, ám sokukat csak akkor lehet elvetni, ha kellően meleg már a talaj. Ez azonban sokszor nem adott – erre való a fóliasátor.

Magokat, akár virágokról, akár veteményekéről van szó, csak úgy tudunk elvetni, ha már nem áll fenn a fagy veszélye és bátran be lehet őket ültetni a már felmelegedett talajba. Csakhogy igen kevés idő áll ilyenkor már rendelkezésre: rövid tenyészidő alatt nem lehet nagy termésre számítani.
A fóliasátor azért lett kitalálva, hogy ennek talajába lehessen elvetni a magokat, palántákat ültetni, előnevelni.
A fóliasátrat egyre többen készítik el otthonukban. A kert egyik megfelelő részébe magunk is fel tudjuk állítani. Ez manapság az üvegházak gazdaságos alternatívája. Megtermelhető benne a zöldség és a gyümölcs a saját asztalunkra és eladni is lehet belőlük. Kicsi kertben is elfér.
A félkör keresztmetszetű műanyag fóliasátor egyszerűn összeállítható, összecsavarozható. Alapozás nem kell neki, szakadás esetén és könnyű cserélni.
A fóliasátor vázszerkezetének összeállításához nem árt néhány segítő kéz. Egyszerűen összerakhatók a rudak csavarokkal, alátétekkel. Háromféle szerkezetből választhatunk: lehet az fóliaalagút, fóliás hajtatóágy vagy nagyméretű fóliasátor. A fólia felrakása szintén többemberes feladat, de egyszerűen kivitelezhető.
Manapság már polcos fóliatárolót is vásárolhatunk, mely jóval kevesebb helyet foglal, de tökéletes annak a néhány növénynek, melyet így szeretnénk elkezdeni nevelni. A fóliaalagút szerkezete kevésbé erős, mint egy fóliasátoré, de nem kell hozzá alapot készíteni. Érdemes tudni, hogy a nagyobb fóliasátorhoz már szokás alapot készíteni a stabilitás végett.
A fólia lényege, hogy jó fényáteresztő, a természetes fényhez is hasonlóbb, mint ha a nap üvegen hatol át. A sátor belsejében jelentős a páraképződés. A fóliákat a fényáteresztő képesség, a szilárdság, a belső felület kiképzése, csepegésállóság és öregedés alapján válasszuk ki. Ilyenkor célszerű azt a kérdést magunknak feltenni, mennyi időre tervezzük a fóliaalagutat vagy sátrat.
Hogy megvédjük a fóliánkat a széltől, a fóliaalagutakat keleti-nyugati irányban építsük fel. Mérjük fel a terület fekvését és azt, hogy milyen az uralkodó szélirány. Általában észak-déli irányban építik fel a fóliasátrakat.
Fóliasátrunkban szükségünk lesz palántaföldre, palántatálcára, csíráztatótálra, műanyag szaporítóládára és persze palántázó kéziszerszámokra. Készüljünk virághagymatartókkal, zsinegekkel, hálókkal is.
A zöldségek mellett egyes egynyári virágokat is szokás palántázni. A palánta akkor jó, ha nem megnyúlt, zömök, frissek és egészségesen zöldek a levelei, vastag szárú, dús gyökérzetű és erős.
Hogy csak néhány példát mondjunk, mindig palántáról neveljük a zellert, a padlizsánt, paradicsomot, a spárgát. Palántáról és helyre vetéssel is nevelhető a cukkini, saláta, a bimbóskel, tök, uborka, a patisszon és a dinnyefélék. Nagyrészt palántázni szokás a fejes káposztát, a paprikát, póréhagymát, karalábét, brokkolit, karfiolt.
Hogy a magot mikor ültessük el, az mindig rá van írva a vetőmag tasakjára. Fontos tudni, hogy kiültetni mindig olyan mélyen kell a palántát, ahogyan az a palántaágyban állt!