Megosztás
Értékelés

A jácint

0 értékelés
Értékeljen
A kerti jácint vagy más néven keleti jácint (Hyacitnus orientalis) fehér, sárga, narancs, rózsaszín, pink, lila és kék virágszínekben kapható hagymás növény.

Cserepes Jácint:

A kerti jácint vagy más néven keleti jácint (Hyacitnus orientalis) fehér, sárga, narancs, rózsaszín, pink, lila és kék virágszínekben kapható hagymás növény. Már decemberben vásárolhatunk cserepes jácintot egészen márciusig folyamatosan, amikor elvirágzott egy-egy cserép jácintunk érdemes újat vásárolni. A hagymákat ne dobjuk ki, mert a fagyok elmúltával kiültethetjük a kertbe vagy az erkélyládáinkba. A jácinthagymákat ültethetjük egyesével is vagy kisebb csoportokban. A napos és a félárnyékos helyen egyaránt jól érzik magukat.

A jácintok virágai fürtvirágzatba tömörülnek, az egyes virágok harang alakúak, visszahajló sziromvégekkel.  A jácint virágai illatosak, pár cserép már tökéletesen helyettesíti a mesterséges légfrissítőket. A cserepes jácintot tegyünk világos, hűvös helyre, így 2-3 hétig is nyomon követhetjük hogyan nyílnak ki sorban, az apró harangok.
Több jácintot összeültethetünk az évszakhoz illő kaspóba, kosárba vagy faládákba. A már kihajtott hagymákat is nyugodtan átültethetjük, a földet a gyökereken hagyva, óvatosan emeljük ki a növényt, a műanyag cserépből, helyezzük az új edényébe és rakjunk köré földet. Az általános virágföld is megfelelő számára. Dekorálhatjuk kéregdarabokkal vagy mohával betakarhatjuk a talajt, a hagymák körül. Más hagymás növénnyel, kankalinnak, borostyánnal is összeültethetőek, a kompozíciók végtelenségének csak a fantáziánk szabhat határt.
Ősszel hagymaként is vásárolhatunk jácintokat, melyeket szeptember-október hónapban ültessünk ki a kertbe. A hagymáknak a tavaszi virágzáshoz hideghatásra van szükségük. Kapható hőkezelt hagyma is, speciális jácinthajtató üvegben. Ha ilyet vásárolunk, töltsük fel az üveget vízzel, úgy hogy a víz a hagyma aljáig érjen. Hamarosan fejlődésnek indulnak a gyökerek, majd a hagyma csúcsán a levelek és a virág is kibújik.

A cserepes jácint virágszíne még a virágok nyílása előtt is megállapítható. A fehér virágúak hagymája világos színű, a rózsaszín, a lila és a kék virágú jácintok hagymája sötétebb. De ennél egyszerűbb megoldás a virágszín kiderítésére, ha megnézzük, hogy a kertészek milyen színű műanyag cserépbe ültették el. Amilyen a cserép, olyan a jácint virága is. A szobában nevelt jácintok virágai kicsit mindig halványabb színűek, mint a napos kertben kivirágzott társaiké.

Vágott Jácint:

A kerti jácint vagy más néven keleti jácint (Hyacitnus orientalis) fehér, sárga, narancs, rózsaszín, pink, lila és kék virágszínekben kapható hagymás növény. Már decemberben vásárolhatunk cserepes jácintot egészen márciusig Emellett a jácintot vágott virágként is árusítják, tavaszi csokrok ideális dísze.
A jácint szárából érdemes éles késsel minden nap egy kis darabot levágni és friss vízbe tenni a csokrot. A vázába kevés vizet tegyünk, így kevésbé indul puhulásnak a szár és tovább csodálhatjuk a jácintcsokrunkat.
Húsvétkor remek ajándék a cserepes jácint, vagy egy jácintcsokor, élénkszínű virágaival vidámságot és illatokat varázsol az ünnepi asztal köré. A húsvéti locsolókat is megajándékozhatjuk egy-egy szál fehér jácinttal. Március 24.-én Ella nevű barátnőinket köszöntsük vele.