Megosztás
Értékelés

A nárcisz

0 értékelés
Értékeljen
A nárciszok az Amaryllidaceae családba tartozó hagymás növények. Tudományos nemzetségnevük, a Narcissus. A Narcissus, név a görög mitológiából is jól ismert.

Cserepes Nárcisz:

A nárciszok az Amaryllidaceae családba tartozó hagymás növények. Tudományos nemzetségnevük, a Narcissus. A Narcissus, név a görög mitológiából is jól ismert. A nárciszok vadon az Alpok déli-részétől Nyugat-Ázsiáig terjedtek el, nedves és hegyi réteken élnek. Magyarországon egy őshonos, védett alfaj él, a Narcissus poeticus ssp. radiiflorus, magyar nevén csillagos nárcisz. A Dunántúl déli és nyugati részén él, április-májusban nyílik, a lepellevelei fehérek, a mellékpárta sárgás, narancsszínű szegéllyel. Maga az alapfaj, a Narcissus poeticus nálunk nem őshonos, de elvadult állományaival találkozhatunk, virága a csillagos nárciszhoz hasonló.
A nárciszok virágfelépítése jellegzetes, lepellevelekből és mellékpártából áll, ez utóbbi a nárcisz csupra, amelynek színe és mérete fajra jellemző sajátság. A lepellevelek színe fehér vagy sárga, a csupor színe fehér, krém, sárga, barack színű és narancsos lehet. A nárcisz hagymája mérgező, régen gyógynövényként alkalmazták, a bénító hatású narcisszin tartalma miatt. A nárciszok nemesítése főként Angliában és Hollandiában történik. A kertészeti fajták között duplavirágúak is vannak. Hazánkban tavasszal cserepes, hajtatott virágként, vágott virágként és ősszel hagymaként találkozhatunk a nárcisszal.
A hajtatott cserepes nárciszok már decemberben megjelennek az árukínálatban, legkorábban a ’Tete a Tete’, amely egy sárga, kisvirágú fajtája a N. cyclamineus-nak. További kisvirágú fajok és fajták, amelyek nálunk is gyakran kaphatóak cserepes növényként: N. tazetta’, N. tazetta ’Ziva’, N. ’Bridal Crown’, N. ’Paper White’. Ha a tél folyamán vásárolunk virágzó cserepes nárciszokat, elvirágzás után ne dobjuk ki a hagymákat, ha a fagyok elmúltával kiültetjük a kertbe, a következő tavasszal kihajtanak és virágozni fogna. A kertből 3-4 évente, virágzás után 4-6 héttel szedjük fel a hagymákat és osszuk szét, majd az ősz folyamán újra ültessük el. Ha balkonládában vagy nagyobb cserepekben neveljük, 2-3 évente, ősszel ültessük át friss földkeverékbe. Kedveli a könnyen melegedő, lazább talajokat, a virágföldhöz keverjünk egy kevés homokot vagy aprókavicsot.
Érdekesség, hogy a Narcissus jonquilla virágjából Dél-Franciaországban olajat préselnek.
Cserepes nárciszt a sárga szín rajongóinak adjunk ajándékba. Illik a vidám, mindig jókedélyű emberekhez. Március 18.-án ünneplik nevük napját a Nárciszok.
 

Vágott Nárcisz:

A vágott nárciszok szárából kissé ragadós nyálka ürül a vágás helyén, emiatt ne tartsuk más virágokkal egy vázában. A vázatartóssága növelhető, ha kevés vízben tartjuk, a vizet naponta cseréljük és a vágási felületet kicsit megégetjük.
A vágott virágként árusított fajták legtöbbje sárga, nagyvirágú: ’Carlton’, ’Dick Wilden’ (telt virágú), ’Dutch Master’, ’Golden Dukaat’, ’Golden Harvest’, ’Grand Soleil d’Or’ (sárga, kisvirágú), ’Ice Follies’ (a lepel fehér, a csupor sárga), ’Johan Strauss’ (a lepel fahér, a csupor narancs), ’Tahiti’ (dupla virágú), ’Ziva’ (fehér, kisvirágú).
A kertészetekben még teljesen bimbós, „ceruza” állapotban szedik le a nárciszokat, a bimbókat még zárt burok fedi. Ezek a teljesen bimbós szálak is mind jól kinyílnak, de nyílott állapotban is még sokáig tartanak. A hagymás virágok közül a nárcisznak legjobb a vázatartossága, akár 2 hétig is gyönyörködhetünk egy nárciszcsokorban.
A nárcisz napsütést varázsol a mindennapjainkba, ezért olyan embereknek ajándékozzuk, aki iránt mi is így érzünk.