Megosztás
Értékelés

Minden amit a cserepes Krókuszról tudni érdemes

0 értékelés
Értékeljen
A krókuszok vagy más néven sáfrányok már kora tavasszal nyílnak a kertekben, fagytűrő hagymagumós növények. Legtöbb fajuk Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén él. A Crocus nemzetségnek 80 faja, és több kertészeti hibridje ismert.

A kerti sáfrány tudományos neve a Crocus vernus cv. vernus. Az alapfaj az Alpokban és a Pireneusokban honos, a legtöbb kerti változatot belőle állították elő. Január-márciusban cserepes virágzóként vásárolhatunk kerti sáfrányt, ősszel pedig hagymaként. A tél végi kora tavaszi időszakban vásárolt virágzó növényeinket tartsuk világos és lehetőleg hűvös helyen, a lassabb virágzás érdekében. Öntözésre csak a melegebb (20°C feletti hőmérséklet) helységekben van szüksége, hetente egy alkalommal.
A krókuszok fejlődésére jellemző, hogy a hagymából először a virágok bújnak elő, majd elvirágzás után a levelek. A kertészeti fajták többféle virágszínben kaphatóak: fehér, krém, sárga, lila, lila-fehér csíkos. Maga a növény 10-15 cm magasra nő, kisméretű kertekben, sziklakertekben, balkonkertekben is ideális növény, kora tavaszi színfolt egy-egy krókuszcsoport. Érdemes a hagymákat kisebb csoportokba ültetni, 5-6 cm-es mélységben.
Miután a levelek is szépen kifejlődtek, csökkentsük az öntözések gyakoriságát, kéthetente egyszeri alkalomra. Ha kitavaszodik, ültessük ki a hagymákat a kertbe vagy balkonunk árnyékosabb helyére, ládákba vagy cserepekbe. Öntözést ekkor már nem igényel, mert a növény visszahúzódik a hagymába és a következő tavasszal megörvendeztet minket újra tarka virágaival.
Az ősszel vásárolt krókusz hagymákat, szeptember-október hónapban ültessük el.  Ha a füves területeken elültetünk elszórtan néhány krókusz hagymát, tavasszal a fű közül kibújó virágaik nagyon szép látvánnyal örvendeztetnek meg. Elvirágzás után, amikor már a levelek is sárgulni kezdenek, nyugodtan levághatjuk a fűvel együtt. Léteznek ősszel virágzó kerti sáfrány fajok is, de a legtöbb faj és kertészeti fajta kora tavaszi virágzású.
Ajándékötlet Valentin napjára kedvesünknek egy cserép, apró virágzó sáfránycsokor. Krókuszt ajándékozhatunk gyerekeknek is, nem mérgező és könnyen megfigyelhetik egy cserép krókuszkerten, hogyan lesz a hagymából virág, majd hogyan húzódik vissza pihenni a növény. A krókusz a vidámság jelképe.
A kerti sáfrány vadon élő társa a tavaszi sáfrány, Crocus vernus ssp. vernus. A valódi sáfrány vagy spanyol sáfrány pedig, amelynek bibeszálait a gasztronómia használja fűszerként a Crocus sativus nevű növény. Ősszel virágzik. A mediterrán vidékeken és Indiában termesztik.

Érdekessége, hogy csak kultúrában találkozni vele, vadon még sehol nem találták meg. Gyógyhatása is ismert, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Már az ókorban is használták fűszerként, ételek, sütemények ízesítésére. Az ételeket szép sárgára színezi, íze jellegzetes, édeskés. A valódi sáfrány ára nem túl olcsó, mert 1 kg fűszer előállításához nagyon sok virágra van szükség. Helyettesítésére használják a kerti pórsáfrányt, amely egy a fészkesvirágzatúak közé tartozó Carthamus faj.