Megosztás
Értékelés

Segítség! Támad a penész!

0 értékelés
Értékeljen
Régóta nem titok, hogy a penész hol érzi magát a legjobban: ahol a friss levegő kevésbé van jelen, párás és nyirkos a környezet. Sajnos, ezt könnyen megteremtjük az otthonunkban is.

Egy rendkívül mutatós, hangulatos lakást sem kímél a penész, ha megvannak a feltételek a megjelenéséhez. Számára ugyanis csak párás, nyirkos környezet szükséges, máris felüti a fejét. A falakon, tárgyakon, a textíliákon is megmutatkozik, foltossá teszi azokat. Allergiás és asztmás tüneteket egyaránt okozhat.

A penészt legtöbbször a falon vesszük észre, ahol kiterjedt foltokat hagyhat. Különösen a tapétával borított részeken jöhet elő. Sajnos, ilyenkor nincs mit tenni, mint hogy eltávolítjuk a tapétát és gombaölő szerrel kezeljük a felületet. Csak ezután mehet rá új tapéta!

Megjelenhet a penész a fugák közt vagy a tárgyakon is. Ha a tárgyunk fémből van és festett – de elegendő az is, hogy festve legyen – a penész feketés elszíneződést produkál. Szintén gombaölő szerrel vehetjük kezelésbe, ez a leghatékonyabb megoldás.

Ha a penész a textíliákon jelentkezik, először gondoljuk át, mi miatt alakulhatott ez ki. Valószínűleg párás és nyirkos a szekrény levegője, ahol tároljuk, vagy maga a szoba az. Gondoskodjunk arról, hogy a helyiség levegője száraz legyen. Szellőztessünk gyakran, tartsuk nyitva sűrűn a szekrényeket vagy alakíttassuk át őket úgy, hogy több levegő jusson beléjük – ha olyan a bútor kialakítása és stílusa, akár egy rácsos előlap is megoldást jelenthet, amelyen bejut a levegő.

Az anyagok megmentéséért több dolgot is tehetünk. A penész enyhe formája, a gomba foltossá teheti az anyagokat, főleg, ha világos színűek. Rakjuk ki a napra a textilt pár órára – ezzel hatékonyan elpusztítjuk a gombát. Mosható anyag esetében kezeljük citromlével is, majd szárítsuk meg a textíliát. Gombásodás ellen használhatunk hiperoxidos oldatot is.

Amennyiben mosni nem lehet egy anyagot, legjobb, ha gombaölő szert alkalmazunk rá. Régi szokás szerint a megnedvesített foltot bekenhetjük citromlével, majd rászórhatunk sót és végül megszárítjuk. Célszerű a penészes, gombás anyagot mindig természetes napon szárítani! Ha megszáradt, távolítsuk el enyhén vizes szivaccsal a citromot, a sót és tegyük ki ismét száradni a textíliát.

Korhadás esetén általában nem sokat tudunk tenni, ez a legsúlyosabb formája a penészedésnek, a korhadt szerkezet sajnos nagy eséllyel nem hozható helyre.

Ahhoz, hogy a lakást kellően penész-mentessé tegyük, legbiztosabb megoldásnak a megfelelő átszellőzés tűnik. Mindig gondoskodjunk a gyakori kereszthuzatról, vagy ha ez nem megoldható, egy szellőztető rendszer beszerelése hatásos lehet. A légbevezető korszerű mai megoldás, a modern nyílászárók már rendelkeznek vele.

Az olyan módszer azonban, mely manuálisan kezelhető, nem mindig hatékony, hiszen megfeledkezhetünk róla, így a rendszeres szellőzést mégsem biztosítja. Maguktól nyílnak ugyanakkor a zsaluk a higroszabályozás esetében: itt a légbevezetők higroszabályozottak, a zsalukat pedig olyan pántkötegek mozgatják, amelyek a páratartalmat „megérzik” és ennek megfelelően nyitják a zsalukat. Amint a páratartalom szintje elérte a normálisat, a zsaluk bezáródnak.