Megosztás
Értékelés

Kavicsos járólapok – otthon, egyedül is megcsinálhatjuk!

0 értékelés
Értékeljen

Ámuldoztunk már kreatív járólapok láttán? Nos, a kavicsokkal kirakottak valóban álmélkodásra adnak okot, különösen, ha azokat a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk. Márpedig megtehetjük.

A szép járólapok nemcsak funkcionálisak, tökéletesen ki is egészíthetik otthonunk stílusát, hangulatát. Megvehetjük az áhított darabokat a boltban készen, de ha valami különlegesebbre vágyunk, akár magunk is elkészíthetjük vagy elkészíttethetjük valakivel, aki profi módon űzi ezt az alkotást – a kavicsos járólapok kialakításához ugyanis a kreativitás is fontos. De ha mi sem vagyunk híján, nyugodtan hozzákezdhetünk egyedül! Csak ki kell találnunk, milyen formákra, mintákra vágyunk!

A járólapok készítése akár közös hobbivá is válhat a családban. Nincs szükség hozzá túlságosan sok dologra. A leghosszadalmasabb talán a megfelelő kavicsok összegyűjtése, melyeket vízpartról bármikor összeszedhetünk, de akár vásárolhatunk is belőlük, ha nincs elég, vagy pedig kifejezetten egy kavics típust szeretnénk.

Érdemes tudni, hogy…

-Egy alap kavicsos járólaphoz legjobb kb. 5 centis köveket válogatni. Ez a méret alkalmas arra, hogy bármilyen formát, ívet kialakítsunk vele.

-Öntőformának használhatunk bármilyen rugalmas műanyag konténert, amelyek számos formában kaphatók és akár hosszúkás is lehet. Aszerint válasszunk, milyen formájú lapot szeretnénk készíteni.

-Attól függően, hány darab járólapot csinálunk, egy-két zsák cementre lesz szükségünk.

Lássuk a járólap készítését lépésről-lépésre.

1.Először a cementet keverjük be, majd ha megvan, töltsük bele a választott öntőformába és simítsuk el szépen.

2.Jöhet a munka élvezetesebb része: a kavicsokat – sőt, akár kagylót, üveggyöngyöt, cserép darabot is –nyomogassuk bele félig a friss betonba, alakítsuk ki a kívánt mintát.

Lényeges, hogy olyan sűrűn rakosgassuk egymás mellé a kavicsokat, melynek következtében a betonból már nem látszik ki sok, de emellett ügyeljünk a kellően vízszintes felület megtartására is. Hiszen ez valóban járólapként lesz használva, noha művészeti alkotásnak is elmegy!

Majd hagyjuk az egészet megkötni.

3.Száradni nagyjából 48 órát kell hagyni a cementet, közben ne mozgassuk a formát, mert könnyen elronthatjuk az alkotásunkat.

4.Ha megszilárdult a cement, már lefeszíthetjük róla az öntőformát és kivehetjük a járólapot.

5.Később akár be is lehet festeni az alkotást, de csak kellő megszilárdulás után. A festéknek is hagyjunk időt a megfelelő száradáshoz.

Ha ezzel megvagyunk, már csak egymás mellé kell rakosgatnunk a járólapokat és el is készült egyedi, kavicsos járdánk!