Megosztás
Értékelés

Medencék a kertben – melyik éri meg nekünk?

0 értékelés
Értékeljen

Amikor visszatarthatatlanul megérkezik a hőség, bizony sokunknak megfordul a fejében, hogy egy klíma már évekkel ezelőtt is jól jött volna, de még a kerti medencén is elgondolkodhatunk! 

Kinek ne fordulna meg a fejében néhány ötlet, amellyel higgadtan túl lehet élni a nyári hőséget? Ventillátorok, ponyva az ablak elé, klímaberendezés egy vagy két helyiségbe, gumimedence az udvarra, esetleg igazi medence. Természetes, hogy mindenki a pénztárcájának megfelelő megoldásokban gondolkodik.

Egy saját kerti medence számos előnnyel, de hátránnyal is járhat amellett, hogy elkészítése nem kis pénzbe kerül. A családot, a barátokat ugyanis biztosan vendégül láthatjuk medencénk partján, megsokszorozódhatnak a kerti party-k, de a strand innentől kezdve talán kevésbé lesz vonzó a számunkra – az új emberektől, ismeretségektől kissé elzárjuk magunkat.

Egy kerti medencéhez nemcsak megfelelő hely szükséges. Ha már megvan, karbantartására, fenntartására is időt, pénzt kell fordítani. Milyen medence érné meg nekünk?

1.A ki csak átmeneti medencét szeretne és anyagilag is ez a legmegfelelőbb számára, annak a merevített falú medence jó megoldás lehet. Minden barkács- és nagyáruházban beszerezhetők a 15-20 ezer forintos áron kapható, gumiból készült medencék, amelyek tetején felfújható perem van. Vízforgatóval is fel vannak szerelve, majdnem 1 méter a vízmélységük, átmérőjük nagyjából 3 méter, tehát többen is elférnek egyidejűleg benne. Ha véget ér a nyár, fontos a medencét kitisztítani és elpakolni jövőre.

2. Tartósabb megoldás a csővázas medence, mely perem nélküli, támasztását a csőváz adja. Átmérője szintén 3 méter körüli, vízforgatós változat ez is, de többe kerül, viszont tartósabb. A kb. 30 ezer forintos medencét ugyancsak éveken át használhatjuk vidáman, ha gondoskodunk a karbantartásáról.

3. Választhatunk merev fallal készült medencét is. Előnye, hogy elpakolni nem kell, mert kinn lehet hagyni a hideg időben is: fagyálló fóliával van ellátva. Átmérője szintén 3-4 méter között alakul, de van hozzá létra és korlát. Ára nagyjából 60 ezer forint körül mozog.

4. A legbiztosabb és legdrágább természetesen az épített medence. Ezek között is van választási lehetőség, van, akinek a feszített víztükrű a szimpatikusabb – és jobban elhelyezhető -, másnak a süllyesztett megoldás a vállalható. Utóbbinál a víz szintje lejjebb van, mint a perem, míg a feszített víztükör esetében a víz a peremig ér. Leggyakrabban a süllyesztett medencét választják a megrendelők, ezek olcsóbbak is.

A süllyesztett változaton belül a medence lehet betonfalú vagy fém, öntött műanyag vagy fóliázott. A betonfalú a legdrágább, melynek ára átlagosan 2 millió forint körüli, de az összeg magába foglal mindent, ami a medence tökéletes működéséhez szükséges, vagyis a beépítés mellett a gépesítést is.

A vizet minden kerti medence esetében szükséges forgatni – a víztisztító berendezéssel, vízforgató szivattyúval, valamint a szűrőrendszer megfelelő működése is fontos, amely a szennyeződések vízbe való visszakerülését meggátolja.

Vegyszerezni szintén szükséges a medencét, a víztisztító berendezés megléte ellenére is – ez gondoskodik ugyanis a megfelelő pH-értékről. A magas pH-értékű, lúgos víz ellen általában pH-csökkentőt alkalmaznak. A megfelelő pH-érték 7,0-7,2 közötti. Klórt szintén fontos használni tisztán tartás és fertőtlenítésképpen, ezeket klór tablettaként vagy granulátumként lehet beszerezni.