Megosztás
Értékelés

Kerti tó sajátkezűleg – 9 lépésben

0 értékelés
Értékeljen

Milyen szép is lenne, ha saját kertünkben csillanna meg a fény egy kicsi tó tükrén, halak úszkálnának benne, kiülhetnénk a partjára egy kávéra? A kerti tó megalkotása nem olyan nagy ördöngösség, csak a lépéseket fontos hozzá pontosan ismerni. 

Régóta nézegetjük a kertet, álmodozunk arról, hogy egy kisebb tó el is férne benne? Ha valóban így van és tettrekészek vagyunk, érdemes áttekintenünk, mi is szükséges egy a kerti tó sajátkezű létrehozásához. Persze, nem kevés munkával jár, de megéri – rendkívül mutatóssá, hangulatossá tehetjük vele a kertet!

Szakember véleményét mindig érdemes kikérnünk, mielőtt belefogunk a kerti tó készítésébe, legalább abban a tekintetben, hogy milyen alapanyagok kellenek hozzá.

1.Először mindig jelöljük ki megfontoltan a kerti tó helyét. Soha ne fa alá tervezzük, ugyanis bele fognak potyogni a levelek, csak felesleges munkát csinálunk magunknak. Áramforrásnak elérhető közelségben kell lennie – hiszen valamiről működtetni kell a szivattyút és a szűrőt.

2.Ha a helyszín megvan, jelöljük is meg. A vonalát célszerű kötéllel, szénnel vagy krétával meghatározni, formáját megrajzolni. Merev tófólia esetén kissé nagyobbra tervezzük a lyukat. Ha a bélése rugalmas, akkor a méret és a forma is alakítható még. A tó szélén hagyjunk elegendő helyet a tereprendezésnek. Amennyiben úgy látjuk, hogy a vonalon már nem fogunk változtatni, festékszóróval erősítsük meg.

3.A földet ki kell ásni. Lényeges, hogy jól ásható-e a terület, remélhetőleg nem akadunk bele semmibe, nem fektettek le semmit ezen a részen. Ha nagyobb tavat tervezünk, természetesen kézi erővel nem megyünk túl sokra, markológépre lesz szükség. Gondoljuk át, hogy az egész tó ugyanolyan mély lesz, vagy lépcsőzetes, tehát más-más mélységi szint lesz-e benne. Az alacsonyabbat ugyanis tökéletesen használhatjuk a növények ültetéséhez, míg a mélyebb részben akár megmártózni is lehet, ha elég nagy a tó. Meddig töltenénk fel vízzel? Ezt is fontoljuk meg, mielőtt a szinteket kialakítjuk.

4.A skimmer-nek és a szűrőnek (ha kell) szintén alakítsunk ki helyet. Amennyiben megvan, hogy mekkora lesz a víz szintje, a skimmer magasságát már meg lehet állapítani. Célszerű a szűrővel szemben elhelyezni, így az áramlás tökéletes lesz. A legjobb az, ha a víz szintje 2,5 centimétterrel a skimmer torkának teteje alatt van.

5.A kiásott gödörbe kerüljön alátétként nedves homok réteg (kb. 3 cm vastagon), majd jöhet a tó fólia. Mindig nézzük meg, nincs-e kiálló növény, kő vagy bármi a területen, nehogy kiszúrja a fóliát.  A fólia lefektetése mindenképp két emberes munka, de lehet, hogy inkább három. A tökéletes simítás ugyanis csak így oldható meg. Amennyiben a fóliát több részből rakjuk össze, mindig ügyeljünk rá, jó-e az átfedés a végződéseknél. Illesszük mindenhol tökéletesen, és csak akkor vagdossuk le a felesleges részeit, amikor már feltöltöttük vízzel a tavat. A beáramló víz súlya ugyanis még igazíthat rajta.

6.A választott köveket rakosgassuk a tóba és a szélére. Nemcsak a természetes báj miatt hasznosak, hanem a szükséges baktériumok jelenlétét is biztosítják. Ahol a felület vertikális, oda tehetünk méretesebb köveket, a horizontálisakra a kisebbek is jók. Csak a kövek elhelyezése után töltsük fel vízzel a tavat.

7.Üzemeljük be a skimmert – a kiásott helyre ültessük be. Fontos, hogy ahova kerül, ott kellően lapos legyen a talaj. Nézzük meg, mennyire magas a víz – a víz szintjének kicsit alacsonyabban kell lennie, mint a skimmer toroknyílása. Telepítéskor mindig kövessük pontosan a gyártó utasításait, de a víz szintjén is ellenőrizzük, fontos, hogy mindkét oldalon egyforma legyen. A skimmer elhelyezéséhez sem árt, ha van segítségünk. Miután a helyére került, már levághatjuk a felesleges tófóliát.

8.Kiásott, illetve kibélelt helyére betehetjük a szűrőt is. Behelyezése után a szűrő zsákokat is tegyük a helyükre, ezután betakarhatjuk a teljes berendezést növényekkel, sziklákkal, apró kövekkel.

9.A kerti tó fóliájának felesleges részeit vágjuk le, de hagyjunk meg egy minimális részt, amelyre majd köveket rakosgatunk. Amennyiben a víz már feljutott a kívánt szintre, indítsuk el a szivattyút és hagyjuk dolgozni. A víz eleinte zavarosnak fog tűnni, de néhány nap múlva letisztul. A tó pH egyensúlyának megfelelő szintjét baktériumokkal el tudjuk érni – ám mielőtt növényeket és halakat telepítünk a tóba, hagyjuk pár napig állni a vizet.