Megosztás
Értékelés

Mitől óvjuk növényeinket júniusban?

0 értékelés
Értékeljen

A nyár első hónapjában leginkább a gyümölcsfáknak, a szőlőnek, a konyhakert növényeinek kell figyelmet szentelnünk. Májusban gyakori az eső, a június azonban sok esetben száraz és párás, a növények fokozott védelemre szorulnak.

Májusi eső aranyat ér – tartja a mondás. Való igaz, ilyenkor bőven kijuthat a csapadékból, míg júniusban ezt általában szárazabb időszak követi.

Több növény is van, amely fokozott figyelmet igényel ebben a hónapban. Kezdjük azzal, ami legközelebb esik hozzánk: a konyhakerttel.

- Zöldségek

A levélzöldségeket, a paradicsomot, a paprikát, a káposztaféléket meg kell óvnunk a levéltetvektől. Mindenképp előzzük meg, hogy megbetegedjenek. Mielőtt még a bogyók nőni kezdenek, célszerű a foltosságot kiküszöbölni.

A paradicsomvész és a burgonyavész elkerülése érdekében tanácsos környezetbarát szereket alkalmazni. A paradicsom kártevői elleni szerek alkalmasak a krumplira is, ha keverünk bele olyan készítményt, amely hatásos a kolorádóbogarak ellen. A levélatka a paradicsomon és a paprikán a levelek csavarodását produkálja.

Ha az idő meleg és párás, peronoszpórás lehet a hagyma is. Permetezzük le, mielőtt baj lenne, rovarölővel kiegészítve a szert, így kivédhetjük, hogy kukacokkal kelljen szembesülnünk a leszedéskor.

- Gyümölcsfák

A gyümölcsöket nemsokára szüretelhetjük is, attól függően, melyikről van szó. A meggyet és a cseresznyét ilyenkor már nem szabad lepermetezni, hiszen érnek és lassan szedhetők is. Vigyázat azonban: ha a gyümölcsöket megfertőzte a monília, be kell őket gyűjteni, majd a fertőzött és elszáradt ágakat le kell vágni és kidobni. Így jövőre biztosan elkerüljük a fertőzést.

Minél közelebb van az érés, annál valószínűbb, hogy felüti a fejét a monília. A permetlébe keverjünk olyan szert, amely megelőzi a betegséget.

Kajszi- és őszibaracknál egyaránt bevethető. Ezeknél a gyümölcsfáknál azonban a levéltetű, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly ellen is védekeznünk kell, erre alkalmas készítményekkel.

A piros gyümölcsöt termő fáknál a takácsatka felbukkanása is jellemző. Szinte mindegyik fán károsíthat. Pókhálószerű hálót készít, innen ismerhető fel. A növények a jelenléte miatt úgy viselkednek, mintha nem jutnának elég vízhez.

A levélatka az alma- és a körtefákon a fiatalabb levelek barnulását, „kanalasodását” okozza. A szilvafán, a csonthéjas gyümölcsöket termő fákon és az őszibarackon munkálkodása során inkább ólomfényűvé válnak a levelek.

A levéltetvek ellen célszerű védekezni úgy is, hogy a fák törzsét bekenjük nem száradó ragasztóval – ugyanis a hangyákkal jutnak fel a fára a tetvek.

- Szőlő

Külön említést érdemel a szőlő. A peronoszpóra ezt a gyümölcsöt különösen veszélyezteti, de mellette lesben áll a tarka szőlőmoly és a lisztharmat is. Mindegyik betegség ellen megvan az ellene használható legjobb szer, amelyeket időben be kell vetni.