Megosztás
Értékelés

Gyomirtás és komposztálás a kertben

0 értékelés
Értékeljen

Hogyan tarthatjuk rendben a kertünket? Mindenekelőtt azzal, ha az alapvető kerti munkák között elvégezzük a gyomlálást is – ami pedig a kukába menne, az a komposztba is kerülhet…

A gyomnövényekre jellemző, hogy sokkal igénytelenebbek, mint kertünk többi lakója – ezért ha nem fordítunk rájuk figyelmet, képesek elnyomni nagy gonddal ültetett növényeinket.

Ha rendezett, szép kertet szeretnénk, valamint arra vágyunk, hogy a virágok is teljes pompájukat hozzák, a gyomnövényeket időről-időre ki kell szedegetnünk. Nem kellemes munka, de megéri – már csak azért is, mert ezeken keresztül sajnos kártevők és betegségek is kerülhetnek növényeinkre és ezt jobb elkerülni.

Kézzel gyomláljunk és kapáljunk, ez a legjobb és leghatékonyabb módszer a gyomok kiirtására – ám érdemes annak okát is feltárni, miért pont azon a részen szaporodnak el nagyobb mennyiségben. Lehetséges, hogy mészben szegény a talaj vagy túlságosan kötött, ezek ugyanis okozhatják, hogy több gyom fejlődjön ki a földben. Ha a talaj kötött, gyakran jelenik meg benne például a keserűfű vagy a mezei zsurló. Amennyiben meszes, az a mezei zsálya és az aggófű szaporodását támogatja, ha azonban sok a talajban a nitrogén, előbújik a csalán vagy a maszlag.

Gyomlálni akkor célszerű, amikor nincsenek éppen érlelőben a magok. Gyomlálással, kapálással, valamint azzal, ha ezután talajtakarást csinálunk, meg tudjuk gátolni, hogy a gyomok ismét kikeljenek. Takarhatunk akár újságpapírral is, de persze ha van jobb megoldás, akkor levelekkel, levélfölddel, szalmával, fűrész korpával, fűnyesedékkel vagy fakéreggel is betakarhatjuk a talajt.

Nem szükséges tehát mindenképp bevetni a gyomirtó szereket. Alkalmazhatjuk a hígítatlan borecetet, de csak a gyomokra permetezve (szórófejes flakonból). A levélre szórva hatékony, így azoknak a növényeknek, amelyek még nem keltek ki, nem árthat.

Gyomlálást végezhetünk olyan módszerekkel is, amely egy teljes növényrész kiirtására alkalmas: perzselésnek hívják – disznóperzselővel vagy kifejezetten növényégető célra készült eszközzel végezhető. A gyomoknak elég egy nagyon kis perzselés, elpusztulnak tőle.

Komposztálás

A kigyomlált növényeket a komposztba is beletehetjük. Értékes szerves anyagoknak számít ez a hulladék  – a növényi részeket összedarálva földbe lehet dolgozni.

Érdemes azonban észben tartani a komposztáláskor, hogy nem minden zöld nyesedék vagy gyom alkalmas ide: a diólevél például csak közel három év alatt bomlik le, a fenyőféléknek savas a kémhatása – a meszes talajt jól javítják, viszont nem szabad őket nagyobb mennyiségben használni, gyanta tartalmuk miatt. A növényi gyomokat, nyesedékeket préselve fűtőanyagként is alkalmazni lehet, tehát érdemes azokat összeszedve elszállítani, ha nem tudjuk felhasználni.

Fontos tudni, hogy ha a komposztgödör alját kibéleljük geotextíliával, így ugyanis a komposzt alá nem mászik be semmilyen kártevő.