Megosztás
Értékelés

Egynyári virágok ültetése 10 lépésben

0 értékelés
Értékeljen
A virágoskert látványa mindenkit elbűvöl, még akkor is, ha ő maga nem nagy virágrajongó! Sokan kedvelik az egynyári típusokat, melyeket tavasszal ültetnek el. Lássuk, hogyan.

A virágágyás egyetlen igényes udvarból sem hiányozhat – akár kicsi, akár nagyobb, látványa gyönyörködtet. Ahhoz azonban, hogy minél szebb virágos kertet hozhassunk létre, meg is kell tervezni, milyen növényeket szeretnénk bele ültetni és pontosan hová.

Különösen akkor érdemes az egynyári típusokra szavazni, ha szeretnénk mindig egy kicsit megújulni, ami a virágos kertet illeti. Hiszen annyi ilyen virág van, belőlük valódi kompozíciókat lehet kialakítani. Ültetni tavasszal akkor szabad, ha a hőmérséklet már biztosan nem ereszkedik le 15 fok alá.

Lássuk lépésről lépésre, hogyan haladjunk.

1. Mérjük fel, hogy hová és milyen virágot szeretnénk ültetni. Milyen színekre vágyunk, kisebb vagy nagyobb, alacsonyabb vagy magasabb növésű legyen-e a növény?

Mindig érdemes fejben tartani, hogy ha mondjuk egy emelkedőre vagy fal mellé ültetünk, hátulra kell kerülniük a magasabbra növő virágoknak, díszfüveknek. Jellemzően nagyra nő a napraforgó vagy kúpvirág is. Sorban ezeket kövessék a közepesen nagyra növők és végül az alacsony növésűek.

2. Ha még nem foglalkoztunk sokat kerttel és virágokkal, a legbiztosabban kinövő virágokra szavazzunk - ezek közé tartozik a népszerű büdöske, a körömvirág, paprika- és rézvirág is -, így a sikerélmény garantált.

Van bőven választási lehetőség, ne csak a petúnia, szalvia, oroszlánszáj, bojtocska közül válogassunk!

3. Miután kiszemeltük a helyüket, a magok elvetése előtt alaposan locsoljuk fel a területet, hadd szívja meg magát vízzel.

4. Szórjuk a magvakat lehetőleg csoportosan a földbe. Így járjunk el akkor, ha a kertbe ültetünk és akkor is, ha balkonládába.

5. Jelöljük meg a zacskó címkéjével vagy egyéb módon, hogy melyik sorba milyen virágot ültettünk, a könnyebb tájékozódás végett.

6. Ha elvetettük a magokat, fedjük be őket földdel.

7. Miután a palánták kikeltek, a virágokat ritkítsuk meg kissé: érdemes nagyjából minden második magoncot kiszedni. Ugyanis így lesz csak kellő helye és megfelelő mennyiségű tápanyaga a virágoknak.

8. A gumós virágokat – mint amilyen a dália vagy a kardvirág - szintén ki lehet ültetni, ezeknek nagyobb gödröt készítsünk elő a talajban, majd feltölteni tápban gazdag kerti földdel, de trágyát is tehetünk a gödör aljába. A gumókat legalább 10-15 centiméter mélyre ültessük.

9. A nálunk honos egynyári dísznövényekre jellemző, hogy már az alacsony hőmérsékleten kicsíráznak, a virágzásuk júniusra és júliusra tehető, augusztus körül pedig elpusztulnak.

10. A virágokat ezután a hőmérsékletnek és az időjárási viszonyoknak megfelelően érdemes locsolni.

Mindegyiknél vegyük figyelembe a virág jellemzőit és igényeit is!